Múzeumok ÉjszakájaEbben az évben immáron nyolcadik alkalommal érdemes este a televíziót valami egészen más dologra cserélni, hiszen ma délután és éjjel 275 múzeum közel 2000 programmal és kiállítással várja a közönséget a nyolcadik Múzeumok Éjszakáján, 2010. június 19-én.

A Múzeumok éjszakáját 1999-ben Franciaországban rendezték meg először Szent Iván éjszakáján. Ennek mintájára Magyarországon 2003 óta az Oktatási és Kulturális Minisztérium is megrendezi az eseményt.

A nagyszabású programsorozat keretében tárlatvezetések, foglalkozások, vetítések és beszélgetések, koncertek és táncbemutatók váltják egymást kora délutántól egészen másnap hajnalig. A Múzeumok éjszakájának az ad különlegességet, hogy egy jegy megvásárlásával ezen a napon az összes múzeum meglátogatható. Ez a rendezvény az egész ország összes résztvevő múzeumára érvényes. A múzeumok állandó és időszaki kiállítása látogatható.

A Múzeumok Éjszakája programsorozat célja évről-évre kihozni a történelem, a népművészet, a képzőművészet kincseit a hideg üvegvitrinek mögül. Váljanak a múlt tárgyai a jelen élményeivé, szólítsanak meg bennünket, beszéljenek hozzánk, meséljenek régmúlt időkről és emberekről: emlékezésnek, értékőrzésnek így van igazán értelme.

Az ország új kormányzatának célja a magyar múzeumi rendszer értékeit megőrizni, továbbfejleszteni, szervesen bekapcsolni ezeket az élő kultúrába és e célokhoz új finanszírozási rendszert, új jogszabályi környezetet teremteni.

Június 19-én megbolydul az ország, és várhatóan megint több százezer ember indul el az éjszakába, hogy betérjen valamelyik múzeumba.