Az 1956-os forradalom mártírjainak emléknapja1989 a csodák éve volt Magyarországon és Európában egyaránt. Lehullott a vasfüggöny, leomlott a berlini fal, Magyarország köztársaság lett. Június 16-án újratemették 1956 mártírjait, Nagy Imrét és társait. A Hősök terén tartott gyászszertartás majd az azt követő rákoskeresztúri temetés a magyar rendszerváltás katartikus eseménye volt, amely egyben a szocialista korszak végét is jelképezte.

1989-ben megtörtént az elképzelhetetlen: Magyarország elindult a demokrácia útján.

1989. június 16-án temették újra Nagy Imrét, Magyarország egykori miniszterelnökét és négy mártírtársát, Gimes Miklóst, Losonczy Gézát, Maléter Pált, és Szilágyi Józsefet; akiket az 1956-os forradalmat és szabadságharcot követő megtorlás mélypontjaként 51 évvel ezelőtt halálra ítéltek, s akik közül hármat: Nagy Imrét, Maléter Pált és Gimes Miklóst ugyanezen a napon, 1958-ban kivégeztek. Az ezt megelőző és követő esztendőkben összesen 228 honfitársunk vált a megtorlás áldozatává, s így ötvenhatos vértanúvá.

 

Ehhez az eseményhez kapcsolódik egy másik ünnep is.

A szovjet csapatok 1991. júniusi kivonulásának emlékére tartjuk a független Magyarország napját.
Az utolsó szovjet katona 1991. június 19-én hagyta el a hazánkat, amellyel közel fél évszázad után helyreállt az ország függetlensége.1992 óta ünnepeljük a Független Magyarország Napját.