Apák napjaAz apák napja egy világi ünnepnap, Magyarországon június harmadik vasárnapján ünneplik.
Pontosan száz évvel ezelőtt, 1910. június 20-án Sonora Smart Doddnak elege lett abból a széles körben elterjed nézetből, hogy az apák lusták és részegesek. Ezért úgy döntött, az apáknak megérdemelt helyükre kell kerülniük.

Sonora Dodd addig szervezkedett és kilincselt, amíg 1910 júniusában megtartották az első Apák napját Washington államban.
Sonora Doddnak akkor telt be a pohár, amikor 1908-ban egy istentiszteleten a lelkész az Anyák napjának jelentőségéről és az anyák szerepéről értekezett hosszasan. Bár a prédikáció teljesen rendben volt, Dodd szíve mégis sajgott. „Nem gondolod – kérdezte meg évekkel később a lelkészt -, hogy az apáknak is helyük van a nap alatt?

A szórakoztató információk mellett meg kell említenünk azt a tényt is, hogy az apát társadalmunk egyik alappillérei, hiányukat, vagy rossz példamutatásukat a család és a társadalom wgyaránt elszenvedi.
Az utcán kóborló, otthonról megszökő gyermekek 90 százaléka apátlan családokból kerül ki, és a középiskolából kimaradó diákok 71, az öngyilkosságot elkövető fiatalok 63 százaléka él apa nélküli családokban.

A férfiak többet kockáztatnak, többet bolondoznak és sokkal több káros szenvedéllyel küzdenek, mint a nők. Manapság nehezebben érnek meg, mint a nők, és sokáig ülnek a mama szoknyája mellett, akár a 30-as éveikben járva is.
Az Apák napja jó ürügy minden társadalom számára, hogy szemügyre vegye, milyenek az adott kultúrában a férfiak és a fiúk.