Határon túli gyerekek oktatását segíti a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó – Elindult Erdélybe az a körülbelül 130 raklapnyi, 175 ezer darabból álló tankönyvadomány, amelyet magyar diákoknak juttat el a Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó (NTK) – közölte a kiadó november 20-án.

A legalább 100 millió forint értékű tananyagok között olyan könyvek, munkafüzetek és tanári segédletek vannak, amelyeket az erdélyi magyar tannyelvű iskolákban tanárok és diákok ezrei használhatnak majd.

Kora délután indul útjára annak a 100 millió forint értékű tankönyvadománynak az első szállítmánya, amelyet az NTK adományozott erdélyi pedagógusoknak és diákoknak. A tankönyveket különböző tantárgyakból és évfolyamokból válogatták össze a kiadó szakemberei. A magyar irodalom és nyelvtan mellett történelem, matematika és természettudományos könyvek is helyet kaptak a szállítmányban. Ezek mellett a pedagógusok munkáját segítő tanári segédletek, valamint az otthoni, szülőkkel közös gyakorlást megkönnyítő munkafüzetek is szerepelnek az adományban.

A tankönyveket a Szent Gellért Erdélyi Lovagrend juttatja el az erdélyi iskolákba. „A pedagógusok védőszentjének nevét viselő szervezetünk kiemelten fontosnak tartja az erdélyi iskolák magyar nyelvű oktatásának megerősítését. Ebben komoly támogatást jelentenek ezek a korszerű taneszközök, amelyek megkönnyítik a magyar diákok ezrei számára a nemzeti kultúra anyanyelven történő megismerését” – mondta el Jánó Árpád, a tankönyvek elosztását végző karitatív szervezet vezetője.

A határon túli iskolák támogatása magyar nyelvű tankönyvekkel hosszú hagyományokra nyúlik vissza az NTK-nál. A mostani adomány útnak indításakor Kiss János Tamás vezérigazgató kiemelte: „A Nemzedékek Tudása Tankönyvkiadó megalakulása óta feladatának tekinti – nemcsak országhatáron belül, hanem azon kívül is – a magyar nyelvű kultúra építését”.

A csomagban olyan tankönyvek is helyet kaptak, amelyek ugyan itthoni tankönyvi jóváhagyással rendelkeznek, de az új kerettantervek bevezetése okán az iskolai tankönyvellátásban Magyarországon már csak korlátosan használhatják őket az iskolák. Ezek az eszközök ugyanakkor kiválóan segítik a magyar diákok felkészülését, és az iskolai könyvtáraknak is hasznos darabjai lehetnek Erdélyben.

{module Forrás: edupress|none}