A stresszes életmód a huszadik, huszonegyedik század velejárója. Az állandó veszélyhelyzetben, a felelősségük súlyát minden nap erősebben átélő emberek hivatásáról készült rangsor.

Stresszes világban élünk mondjuk gyakran. Ez így igaz. Pedig a stressz az emberi szervezet normális reakciója, az ingerekre adott egyfajta specifikus válasza. Ezzel nem is lenne semmi gond. Sokkal inkább azzal, hogy egyre többen élünk folyamatos stresszes élethelyzetben, állandó idegességben és feszültségben. Az egyre gyarapodó negatív ingerek feldolgozatlansága, a folyamatos feszültség aztán gyakran vezet súlyos, krónikus betegségekhez.

Tizenegy faktort vizsgáltak

Nemrég egy amerikai foglalkoztatási portál, a careercast.com vizsgálta, melyek a világ legstresszesebb hivatásai. Tizenegy, úgynevezett stresszfaktort vettek figyelembe, a többi között azt, milyen a szakma veszélyessége, mennyiben felelős a hivatás képviselője a saját, illetve a mások életéért, milyen a hozzáértése, a felkészültsége, a fizikai állapota, mennyire viseli el azt, hogy a nyilvánosság előtt zajlik az élete. E stresszfaktorok alapján 1-100-ig pontozták az adott hivatásokat, így alakult ki végül egy meglepő ragsor.

A vizsgálat szerint 84,72-es pont aránnyal az jött ki, hogy az amerikai katonák foglalkozása jár a legtöbb stresszel, s egyben ez a legveszélyesebb hivatás. Ráadásul a keresetük sem a legfényesebb, ami alaposan hozzájárul, amúgy is állandó feszültségben telő életükhöz. Alig keresnek többet a taxisok 28.840 dolláros átlagkereseténél.

Egyáltalán nem meglepő ezután az, hogy a dobogó második helyére ugyancsak a katonai pálya képviselői kerültek, nevezetesen az amerikai hadsereg tábornokai. Az ő stresszhelyzetüket elsősorban az okozza, hogy rendszeresen életről és halálról kell dönteniük. Az ő pontszámuk 66,54 pont. A keresetük évi 196.300 dollárt tesz ki.

A harmadik helyre, egyáltalán nem meglepő módon a tűzoltók kerültek. Az ő hivatásuk az Amerikai Egyesült Államok metropoliszaiban közismerten a legveszélyesebb foglalkozások közé tartozik. Különösen, ha arra gondolunk, hány tűzoltó lelte halát a World Trade Center elleni támadás idején. Ők 60,45 ponttal kerültek erre a helyre. A fizetésük 45.250 dollár.

Állandóan úton vannak, életekért felelősek

A ranglista első öt helyére negyedikként a hivatásos pilóták kerültek 60,28 ponttal. Nemcsak azért, mivel állandóan úton vannak, hanem azért is, mert folyamatosan emberek, utasok százainak az életéért felelősek. A folyamatos feszül életüket a viszonylag jónak mondható 114.200 dolláros keresetük ellensúlyozza.

Az ötödik helyre a rendezvényszervezők kerültek 49,93 ponttal. Stresszes életüket az okozza, hogy viszonylag kis hibával nagy anyagi károkat tudnak okozni. A keresetük évi 45.810 dollár.

A hatodik helyre 48,52 ponttal a sajtó szóvivők kerültek. Az ő feszültségüket az okozza, hogy a nyilvánosság előtt rendre nagyobb a felelősségük a vállalatok vezetőiénél.

A ranglista hetedik helyét a vállalatok menedzserei és elnökségi tagjai foglalják el 47,46 ponttal. Itt a megkereshető pénz is komoly stressz faktor. Átlagosan 168.164 dollárt tehetnek zsebre évente a beosztás képviselői.

A szakmánk képviselői, a riporterek sem maradtak le a listáról, övék a nyolcadik helyezés, 46,75 ponttal. Amerikában a riporterek várható létszáma az előrejelzések szerint idén hat százalékkal csökken. A fizetésük már régen nem igazán vonzó, évi 35.870 dollár.

A kilencedik helyre a rendőrök kerültek, a viszonylag kedvező fizetésnek számító évi 55.270 dollárral és 46,66 ponttal.

A tízes lista utolsó helyét, szintén nem meglepő módon, a taxisofőrök foglalják el. Ők 46,18 pontot gyűjtöttek össze. Állandóan veszélyes, idegfeszültséggel járó hivatásukért évente 22.820 dollárt kasszírozhatnak.

Forrás: tozsdeforum.hu