A munkavédelem komplex oktatása nem kap helyet az általános képzésben, holott a későbbi pályaorientáció, illetve munkavégzés szempontjából a jelentősége nyilvánvaló. Ennek egyik oka, hogy a legtöbb oktatási intézmény nem rendelkezik megfelelő oktatási kapacitással (órakeret, képzett előadó, demonstrációs eszközök stb.) a munkavédelmi felkészítésre.

DÍJMENTESEN hozzáférhető online informatikai munkavédelmi tananyag (OMMF-2011-P-0089) közép- és felsőoktatásban dolgozó tanárok számára

Közép- és felsőoktatásban dolgozó pedagógusoknak kívánunk segítséget nyújtani interaktív e-learning tananyagunkkal. A tananyagot az LSI Informatikai Oktatóközpont fejlesztette ki az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség támogatásával.

A tananyag célja az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményeinek megismertetése, továbbá a munkavédelmi tevékenység szabályozásához szükséges elméleti és gyakorlati ismeretek átadása a közép- és felsőoktatásban.

Az érdeklődők a tantárgy keretében olyan ismeretekhez jutnak, amely a szervezetten munkát végző ember egészségének, testi épségének, munkaképességének megóvását, védelmét szolgálják a számítógépes munkakörnyezetben.

A tananyag szintetizált ismeretrendszert nyújt, és ugyanakkor szemléletet is kíván formálni az egészségesebb munkakörnyezet és munkatevékenységek kialakításának, valamint a hatékonyabb munkavégzés és a munkateljesítmény fokozásának érdekében. A Munkavédelem törvényileg szabályozott szakmaterület, az Ergonómiának részrendszere, míg az Ergonómiai ismeretek alkalmazása nélkül nincs komfortos, „embernek való” munkahely- és munkatevékenység-tervezés és kialakítás.

A tananyag jellemzői

Az informatikai munkavédelem tananyag böngészőben futó e-learning alkalmazás, amely a tartalom önálló elsajátítását is támogatja. Működtetéséhez számítógép és internet elérés szükséges. A tartalom prezentációja vázlatok és segédanyagok segítségével történik. Az egyes weboldalakon megjelenő tartalomegységekhez hangzóanyag (az előadások szövege) kapcsolódik, ez meghallgatható. Az elsajátítást interaktív gyakorló feladatok és ellenőrző tesztek támogatják. A tananyag fontos eleme a korosztály számára kialakított vizuális környezet (illusztrációk és rajz-animáció), mely a fontosabb elemeket emeli ki.

Az LSI Informatikai Oktatóközpont által fejlesztett, és az OMMF számára delegáltan telepített Webulo alkalmazásban futtatható, illetve SCORM szabvány alapján exportálható és más keretrendszerbe illeszthető. A támogatás használatát felhasználói kézikönyvvel és bemutató videóval (oktatófilmmel), igény szerint webkonferencia oktatással támogatjuk.

Az online informatikai munkavédelmi tananyag http://mv.webulo.hu címen érhető el.