Mivel már számos európai kormány betiltotta a munkahelyeken a dohányzást, a „HELP – A dohányfüstmentes életért kampány” legújabb kezdeményezése a dolgozóknak kíván segítséget nyújtani a nikotin utáni vágy leküzdésében. A „SEGÍTSÉG a munkahelyen” kezdeményezés középpontjában annak hangsúlyozása áll, hogy a munkahelyeken milyen veszélyt jelent a dohányzás.

A program szakemberei hasznos információkkal és tanácsokkal látják el az érdeklődő dolgozókat, hogy le tudjanak szokni a dohányzásról, vagy hogy el se kezdjék azt. 

A „SEGÍTSÉG a munkahelyen” kezdeményezésben résztvevő szakemberek Európa szerte nagy és közepes méretű vállalatokhoz látogatnak el. Az egész napos program során a dolgozók megmérethetik szén-monoxid szintjüket, valamint a leszokáshoz szükséges tanácsokkal és különféle promóciós anyagokkal látják el őket. A szén-monoxid mérés jól szemlélteti a dohányzás tüdőre gyakorolt hatását, és nagy szerepet játszik a leszokás elősegítésében is. 

A „SEGÍTSÉG a munkahelyen” kezdeményezésben eddig közel 100 európai vállalat vett részt. A Magyarországon működő cégek közül az Invitel Zrt. és az Unilever Magyarország Kft. az elsők között csatlakozott a „SEGÍTSÉG a munkahelyen” programhoz. Az egyik résztvevő európai nagyvállalat HR igazgatója a következőt nyilatkozta: 

„ A munkahelyi dohányzás betiltása Európa szerte komoly előrelépést jelent, azonban más alkalmazottakat érintő kérdéseket is felvet. Az a tény, hogy a dohányzók egyes cégeknél többször tartanak szünetet, a többi dolgozó elégedetlenségének oka lehet. Ráadásul a vezetőségnek törődnie kell a vállalat közmegítélésével is, ha az alkalmazottak kint dohányoznak és cigarettacsikkeket hagynak mindenfelé, az semmiképpen sem vet jó fényt a cégre. Az hogy a dohányzó munkatársakat bátorítjuk és támogatjuk a leszokásban, az egyes dolgozók és természetesen a vállat hasznára is válik!”

HELP – A dohányfüstmentes életért 

The ’HELP –A dohányfüstmentes életért’ kampányt Markos Kyprianou, európai biztos indította útjára 2005-ben. Az Európai Bizottság kezdeményezésének egyik legfontosabb célja, hogy segítsen megelőzni a dohányzásra való rászokást, valamint hogy a dohányosoknak segítséget nyújtson a leszokás küzdelmeiben. Ezért az Európai Unió 27 tagállamban tévékampányt és különböző promóciós tevékenységeket folytat. 

A HELP kampány 2007 decemberében vehette át a ‘European Excellence Award’ elnevezésű díjat a ‘Consumer Health’ kategóriában.

Forrás: sulinet.hu