Megvan a nyerő önéletrajz, és be is hívtak az állásinterjúra? Íme, a tíz legkínosabb kérdés, ami megizzaszthat.

1. Meséljen magáról! Melyek a legjobb és a legrosszabb tulajdonságai?

Ezt a kérdést garantáltan fel fogják tenni, és valóban érdemes előre átgondolni a választ, mert a tétovázással olyan benyomást keltetek, mintha nem ismernétek magatokat eléggé – ez pedig meglehetősen rossz kezdés. A válaszokat támasszátok alá az önéletrajzotok egyes elemeivel (például: csapatjátékos vagyok – az X cégben három éven keresztül voltam az Y projekten dolgozó csapat tagja). Az öt legkínosabb hiba az önéletrajzban – így a kukában fog landolni a CV.

2. Miért jelentkezett hozzánk?

Nem az érdekli az interjúztatót, mióta kerestek munkát, és mennyire elkeseredettek vagytok. A cég honlapját mindenképpen nézzétek meg az interjú előtt, így nem ér felkészületlenül a kérdés. Beszélhettek arról, miért szimpatikus a vállalat, mi tetszik a pozícióban, ha pedig arra is kitértek, hogy a munkáltató mit nyerne veletek, az pluszpont.

3. Miért hagyta ott az előző munkahelyét?

Nem szerencsés, ha arra panaszkodtok, hogy alacsony volt a fizetés, leterhelt a munka, vagy csúnyán összerúgtátok a port a főnökötökkel. Az előző munkahelyeteket ne minősítsétek, és a részletekbe sem kell belemennetek – beszéljetek arról, milyen új fejlődési lehetőségeket nyit meg előttetek a váltás.

4. Mi a hobbija, mivel tölti a szabadidejét?

Felsorolhattok olyan hétköznapi dolgokat is, mint a főzés, a túrázás, a barkácsolás, már ha valóban foglalkoztok ilyesmikkel. Ha mostanában csak az álláshirdetéseket bújtátok, és nem volt időtök másra, de azelőtt rendszeresen eljártatok valahova sportolni, önkénteskedtetek vagy idegen nyelvet tanultatok, azt is említsétek meg. Fontos: ne beszéljetek aránytalanul sokat a hobbitokról.

5. Hogyan képzeli el magát öt év múlva?

Lehet, hogy még nem álmaitok állására jelentkeztetek, hanem csak átmeneti megoldást kerestek, vagy öt év múlva már egészen más szakmában szeretnétek dolgozni, de ezt nem kell rögtön bevallani. Gondoljatok arra, hogy a cégnél mit érnétek el szívesen öt év alatt – ha dolgozik ott ismerősötök, mindenképpen kérdezzétek meg, milyen lehetőségeitek lennének, milyen a vállalat felépítése. Az is fontos, hogy csak a szakmai terveitekről beszéljetek, a családalapításról, külföldre költözésről és hasonló magánéleti ügyekről nem faggathat az interjúztató. Hogyan éld túl az első 100 napot az új munkahelyeden?

6. Ha tűz ütne ki a lakásán, mi lenne az a három dolog, amit kimentene?

A macskátokat, a kedvenc könyveteket, a számítógépeteket, valami családi fotót, gyerekkori emléket, bármit választhattok. Ennél a kérdésnél az értékrendeteket szeretnék megismerni, nyugodtan kifejthetitek a válaszotokat.

7. Hány fodrászat van Japánban?

Az ehhez hasonló kérdéseknél nem kell leblokkolni, nem arra kíváncsiak, valóban tudjátok-e, hány fodrászat van Japánban, vagy mekkora az USA évi fakitermelése. A logikátokat szeretnék tesztelni: így például hangosan gondolkodva levezethetitek, hogy milyen adatokból tudnátok megsaccolni ezeket a számokat.

8. Ha tégla lenne egy falban, melyik tégla lenne?

Ez a kérdés arról szól, hogy milyen pozícióban érzitek jól magatokat, milyen a személyiségetek. Fent lennétek, ahol szem előtt vagytok? A ház alapjában van a helyetek, mert lehet rátok számítani?

9. Ha választhatna, milyen állat lenne?

Hasonló, mint az előző kérdés, leginkább az érvelésetek számít. Nem mindegy, hogy azért lennétek macskák, mert szeretnétek egész nap lustálkodni, vagy mert önállóak és talpraesettek vagytok. Az pedig egyáltalán nem nyerő, ha elütitek annyival, hogy a kedvenc állatotok a kutya, ezért ezt választanátok.

10. Milyen fizetéssel lenne elégedett?

Ez a kérdés az interjú végén szokott előkerülni, mindenképpen készüljetek fel rá: járjatok utána, hogy az adott munkakörben milyen az átlagos fizetés, gondoljátok végig, mennyiért vállalnátok el a munkát. Nem kell szerénykednetek és nagyon „aláajánlanotok”, de irreálisan magas elvárásaitok se legyenek. A friss diplomások fizetési adatairól már többször írtunk mi is, itt olvashatjátok cikkeinket.

Forrás:eduline.hu