Veled van tele a sajtó!Bemutatkozott a Fiatal Európa Szerkesztőség. Megkezdi a felkészülést az a 25 egyetemi hallgató, akik közül 20-an a Fiatal Európa Szerkesztőség tagjaiként tudósíthatnak az Európai Unió Tanácsának magyar elnökségéhez kapcsolódó eseményekről. A több mint 160 jelentkezőből kiválasztott huszonöt fős szerkesztőség tagjait február 10-én Budapesten, az Európa Pontban mutatták be.

A huszonöt egyetemi hallgató egy e-learning képzésen, valamint egy felkészítő tréningen is részt vesz.

A január 31-i határidőig több mint 160 hallgató jelentkezett a Veled van tele a sajtó! szlogennel az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Külügyminisztérium kezdeményezésére meghirdetett felhívásra azért, hogy részt vegyenek az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnökségéről tudósító csapat, a Fiatal Európa Szerkesztőség munkájában. A magyar mellett legalább egy uniós idegen nyelvet középfokon beszélő, talpraesett, aktív hallgatói státuszban levő, 18-24 év közötti fiataloknak szólt a kiírás. Olyan felsőoktatásban tanuló fiatalokat kerestek, akik korosztályos nézőpontból, kreatívan tudnak véleményt megfogalmazni a magyar elnökség eseményeiről és az ezeken felmerülő EU-témák kapcsán. A zsűri dolga nem volt egyszerű: a beérkező pályázatok mind magas színvonalúak voltak. Végül egy kétlépcsős eljárást követően a pályázók közül egy, a Külügyminisztérium, az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, valamint az Európai Parlament Tájékoztatási Irodájának kommunikációs munkatársaiból, a projektet felügyelő szakmai mentorokból, valamint a koordináló szervezet képviselőiből álló bizottság választotta ki a 25 fős szerkesztőség tagjait. A szakmai felkészítést követően, a képzésen legjobban teljesítő húsz diák közelebbről is megismerheti a hazai és európai döntéshozók soros elnökséghez kapcsolódó munkáját. Amennyiben a kiválasztott 20 tudósító közül valaki mégsem tudja vállalni a programmal járó kötelezettségeket, az 5 tartalék főből kerül majd valaki a helyére.

A Fiatal Európa Szerkesztőség tagjai rendkívül színes csapatot alkotnak. A szerkesztőségbe pécsi, szegedi, debreceni és budapesti hallgatók egyaránt bekerültek, de a fiatal tudósítói stábot határon túli tag, valamint egy Brüsszelben élő tudósító is erősíti. Sokan már kipróbálták magukat újságíróként, de vannak köztük olyanok, akik csak most kezdenek el ismerkedni az újságírói szakmával.

A Fiatal Európa Szerkesztőség tagjai februárban egy speciális e-learning képzés és egy kétnapos felkészítő tréning keretében sajátíthatják el a szükséges EU-s és újságírói ismereteket. A képzések eredményeként profi körülmények között, felkészülten tudósíthatnak a soros magyar elnökséghez kapcsolódó eseményekről, valamint – a sajtónyilvános szakmai rendezvények mellett – az elnökséghez kapcsolódó kulturális programokról is.

A felkészítést követően azonnal munkába állnak a hallgatók: a szerkesztőség tagjai mentoraik segédletével a soros elnökség legfontosabb mozzanatairól számolhatnak be egyenesen a „frontvonalról”. Írásaikat és interjúikat az országos és regionális nyomtatott, valamint az online sajtóban, illetve az elnökség honlapján olvashatják az érdeklődők, de a szerkesztőség tagjai televíziós újságíróként is kipróbálhatják magukat.

 

Háttér:

Svéd minta alapján

Az Igazgatási Partnerség keretében az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a Külügyminisztérium 2007 óta, évente meghatározott közös kommunikációs célok mentén valósítanak meg és finanszíroznak egyes kiemelt projekteket. Ezek egyike az Fiatal Európa Szerkesztőség című program is, melyhez egy Svédországban már sikeres projekt adta az alapötletet.

A svéd soros EU-elnökség 2009 második félévében „Young Reporters” („Fiatal tudósítók”) címmel indított programot. Az elnökség ideje alatt középiskolás diákok tudósítottak a Svédországban zajló informális miniszteri és egyéb EU-s találkozókról. A program része volt a svéd elnökség hivatalos kommunikációs programjának.

Az Európai Bizottság kiemelten fontosnak tartja, hogy a fiatalok megismerjék az Európai Unió döntéseit, amelyek mindennapjaikra gyakorlati hatással vannak, éljenek azokkal a formális és informális oktatási, nyelvtanulási és tapasztalatszerzési lehetőségekkel, amelyet az Unió számukra biztosít. Ennek egyik fő eszköze azon multiplikátorok képzése, akik hiteles közösségi kommunikátorokként közel tudják vinni Európát a fiatalokhoz. A diákújságírók részvétele a magyar elnökség kommunikációjában jól szolgálja ezt a célt: a fiatalok saját szemszögükből, egymás számára érthető módon tudják bemutatni és megvitatni azokat a kérdéseket, amelyek élethelyzetükből fakadóan leginkább érintik, foglalkoztatják őket.

 

A FIATAL EURÓPA SZERKESZTŐSÉG TAGJAI:

Barna Péter

Endrődi Gábor

Faragó Emese

Hercsel Adél

Horváth Ambrus

Kárpáti Kata Szandra

Király Eszter

Kóbor Andrea

Kovách Dorottya

Krausz Fanni

Kurdi Benedek

Makovits Zsolt

Márton Balázs

Mikola Orsolya Irén

Nagy Dóra

Nelhiebel Zsófia

Orosházi Tamás

Plántek Lea

Sümegi Nóra

Tatay Eszter

Tossenberger Tamás

Tóth Enikő

Vadász Viola

Vajkai Edina Ildikó

Vörös Virág

Trogmayer Éva (brüsszeli tudósító)

Veled van tele a sajtó! Veled van tele a sajtó! Veled van tele a sajtó! Veled van tele a sajtó! Veled van tele a sajtó! Veled van tele a sajtó! Veled van tele a sajtó! Veled van tele a sajtó! Veled van tele a sajtó!