Játékosan a fogápolásrólÖtszáz iskola vett részt az Elmex országos preventív pályázatán. Az ország ötszáz általános iskolája vett részt abban a pályázatban, amely játékos formában hívta fel a gyerekek figyelmét a fogápolás fontosságára. Az interaktív feladatok megoldása során a tanulók hasznos információkat szereztek a fogakról és azok szerepeiről. Az alaptörténet főszereplője Elmi kisegér, az Elmex fogkrém márkafigurája.

 

A preventív akció keretében az általános iskolai osztályok a fogápolásról szóló alaptörténetet kaptak, amelyet Elmi kisegér megelevenedett fogai mesélnek el. A fogak szerepéről szóló információk mellett képes illusztrációk alapján ismerkedhettek meg a fogak formáival és a rájuk leselkedő veszéllyel, a lepedékkel. E veszélyes figura megtestesítője Lepedék Lajos, aki lándzsával támad az egészséges fogakra, fogszuvasodást okozva. A fogakat Fluor Frici, a fogkrém, a jó barát védi meg tőle.

Az illusztrált plakát tartalmához kapcsolódó interaktív játékban a gyerekeknek „fogas kérdésekre” kellett választ adniuk. A plakát feldolgozását osztályonként a tanár, védőnő, biológia szaktanár, vagy fogorvos vezette iskolai tanóra keretén belül. A korcsoportokra osztott versenyben 28-28 kérdés várt megoldásra; minden tanulónak egy-egy kérdésre kellett válaszolnia.

A helyes válaszokkal az osztályok felépíthették saját egészséges „fogsorukat”. Ezt a „fogsort” kellett fotón megörökíteni úgy, hogy azon valamennyi megfejtő, azaz az egész osztály szerepeljen. A helyes megfejtések jutalmaként 15 000 darab kétperces homokórát kaptak az osztályok és a munkájukat segítő tanáraik, továbbá minden résztvevő, összesen közel 31 500 fő, Elmex fogkrémet is kapott ajándékba.

A megelőzést szolgáló pályázat sikerét jól jelzi, hogy a jutalomként kiírt 15 000 darab homokóra mintegy másfél hét alatt gazdára talált. Több helyszínen egész iskolák vettek részt a feladat teljesítésében. A pedagógusok és védőnők szerint a feladatok megoldása révén hasznos információkhoz juthattak a gyerekek. Az ügyességet is igénylő játékos feladat jó lehetőség volt a fogak formájának megismerésére és a fogápolási ismeretek elsajátítására.

A napokban egy ózdi iskolában 370 tanuló részvételével közös fogmosási gyakorlatot szerveztek, amelynek során a pályázaton kapott ajándék homokórákat is használják.

 

Játékosan a fogápolásról

Játékosan a fogápolásról

Játékosan a fogápolásról