Mintegy százezren vettek részt vizsgálatokon a SZ.É.P. – Szűréssel az Életért Program különböző állomásain a tavaly őszi és az idei február-márciusi kampányban.

A százezer érdeklődő ember összesen körülbelül 250 ezer ingyenes szűrést vett igénybe, például vércukor-, vérnyomás-, koleszterin- és testzsírszázalék mérést, anyajegy- és melanoma- (bőrrák), COPD (krónikus obstruktív légúti betegség) és prosztatarák szűrést, valamint hallás-, látás- és fül-orr-gégészeti vizsgálatot.

Az elmúlt egy hónapban összesen tizenöt esetben fedeztek fel a vizsgálatokon bőrrákot, harmincnégy gyanús anyajegyet és öt egyéb daganatos betegséget. Általános tapasztalat, hogy minden második megszűrt férfi túlsúlyos, valamint sokan élnek magas vérnyomással is.

A Szűréssel az Életért Programot a Magyar Kormány hívta életre, és célja volt, hogy olyan korcsoportok is megjelenjenek a vizsgálatokon, akik egyáltalán nem, vagy csak nagyon ritkán járnak szűrésekre.

A SZ.É.P. Szűrőbusz a 2008-as kampány három hete alatt 16 kistelepülésre látogatott el, összesen 2500 km-t utazva, tehát kétszer megtette a Budapest-Róma távolságot.

A szakemberek számára is érdekes adatok gyűltek össze a program során. A látogatók közül a résztvevők harmada túlsúlyos volt, minden hatodik számolt be arról, hogy dohányzik, minden hetediknek magas volt a vérnyomása, s minden tizenhatodiknak a vércukor-szintje. A látogatók 40 százalékának volt az egészségesnél magasabb a koleszterinje. Mindez magyarázatot ad arra, hogy miért vezeti a halálozási statisztikát Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések.

Szolnokon egy fiatal lányon a bőrrák legsúlyosabb fajtáját diagnosztizálták, míg Nyíregyházán egy fiatal nő esetében mértek kiemelkedően magas (21-es) vércukor-szintet, mely súlyos cukorbetegséget jelez és kezelés nélkül életveszélyes is lehet. Keleti Andrea, a SZ.É.P. egyik támogatója is sokat köszönhet a programnak: nála a szombathelyi rendezvényen fedezett fel egy gyanús anyajegyet a bőrgyógyász, amelyet ezt követően eltávolíttatott.

Forrás: hazipatika.hu