Egy érdekes elmélet szerint a női test homokóra alakjának viszonylag rövid időszaka – tizenöttől, mondjuk harmincötig éves korig – szexuálisan szelektált jelenség.

Bobbi Low és kollégái – Michigani Egyetem – elmélete szerint meghökkentő magyarázata van annak, hogy a fiatal nőkön miért van a több zsírpárna a melleken és a fartájon, mint a test többi részén. Az idős nők, a kislányok és a férfiak zsírpárnái inkább a felsőtesten és a végtagokon rakodnak le, sokkal egyenletesebben. Ha a nők húsz éves koruk környékén felszednek néhány kilót, az inkább a keblek és a far megnagyobbodásán látszik meg, csípőjük viszont továbbra is feltűnően karcsú marad. Ez kétségbevonhatatlan tény. Low elmélete viszont elgondolkodtató feltételezés.

A zsírpárnák szokatlan eloszlását a teherbeesésnek és a gyermek kihordásának számlájára írhatnánk, hisz a csípő elhízása akadályozná a magzat növekedését, mert túl sok helyet foglalna el. Low szerint azonban azért karcsú a derék, mert a férfiak vonzónak találják. A feleséget kereső férfi mindig is két dolgot talált nagyon vonzónak a nőkben: a nagy kebleket – a gyerek táplálására, és a széles csípőt – a magzat kihordására. Valaha nagyon gyakori volt az anyatej elapadása miatti csecsemőhalálozás. A szülőcsatorna keskenysége miatt szintén nagyon sok anya és csecsemő vesztette életét. A szülési komplikációk azért olyan szokatlanul gyakoriak az embernél, mert az elmúlt néhány millió évben a fejméret rohamosan megnagyobbodott. A keskeny csípőjű nők sok esetben a szülőcsatorna elégtelensége miatt haltak bele a szülésbe.

Régen tehát természetes volt, hogy a férfiak inkább a dúskeblű és viszonylag széles csípőjű nőket kedvelték. Ez azonban még mindig nem magyarázza meg a zsírpárnákat a melleken és a csípőn. A zsíros emlők nem termelnek több tejet, a zsíros csípő pedig nem jobb a soványnál, ha ugyanolyan a csontfelépítés. Low szerint a zsírpárnáktól megnagyobbodott mellű és csípőjű nő félrevezette a férfit, aki azt gondolta, hogy egy tejben gazdag mellű és széles medencecsontú nőre akadt. A férfi belesett a csapdába, mert a két dolog megkülönböztetése nagyon költséges és nem is nyílik mindig rá lehetőség.

A hímet evolúciós értelemben kontratámadás érte: a kevesebb bőralatti zsír bizonyítékául szolgáló karcsú derék "megkövetelésére" a nők válaszlépése az volt, hogy a zsírpárnákat máshová csoportosították át. Még neve is van a dolognak: ideális alkat, amely a mell-derék-csípőbőség arányát mutatja meg. A 90-90-90 cm paraméterekkel rendelkező nők túlsúlyosak, állapotosak, vagy középkorúak, a 90-60-90-es nők viszont a hónap szépe várományosai a férfi magazinokban.

Forrás: fogyinfo.hu