Miért van a boltok polcain egyre több gabonatej és rizstej? Nem csak a fogyókúrázók és a paleolit táplálkozást folytatók miatt, hanem mert egyre több emberről derül ki, hogy laktózérzékeny. Az alábbiakban gyorsan átfuthatod a legfontosabb információkat a gabonatejről, a laktózérzékenyésgről és a hozzájuk tartozó dolgokról.
Gabonatej, rizstej és társaik
Laktózérzékenység esetén nincs mese, a drágább kókusztej vagy a szójatej mellett a gabonatej és a rizstej a két legjobb opció. De gyakorlatilag bármilyen gabonából előállítható “tej”, mely ízre és állagra hasonlít az állati eredetű italra, összetevői azonban különböznek tőle.
Gyors összefoglaló a laktózintoleranciáról, emlékeztetőül
Mivel sok tévhít kering a laktózérzékenységgel kapcsolatban, nem árt röviden elismételni a betegség lényegegét.
A laktózintolerancia azt jelenti, hogy a szervezet egyáltalán nem, vagy csak gyengén képes lebontani a tejcukrot, azaz a laktózt. Ha a laktózérzékenyen vagy, és tejet iszol, rossz lesz a gyomrod, azonban például sajtot vagy kefírt problémamentesen ehetsz. A közhiedelemmel ellentétben tehát, a laktózintolerancia nem allergia. Ha valaki a tej egy összetevőjére allergiás, az tej és tejtermék fogyasztása után kiütéses lesz.
Miért dönt a gabonatej mellett az, aki nem laktózérzékeny?
A laktózérzékenység tulajdonképp egy skála vége, azaz sokan tudnak egy kevés tejet inni, de egy egész pohár elfogyasztása után már fáj a hasuk. 20 éves kora körül a legtöbb ember jóval kevésbé tudja lebontani a tejcukrot, mint gyerekkorában, és nincs is rá igazán szüksége a szervezetének. Ezért vannak, akik inkább a gabonatej vagy a rizstej előtt állnak meg a boltban, mert ezeket nagy mennyiségben is ihatják.
Mások a tej koleszterinszint növelő hatása miatt váltanak állati eredetűről növényi eredetű verzióra. Ugyanúgy a tej zsírossága riasztja el a fogyókúrázókat is.
A gabonatej és a rizstej elkészítése
Nem bonyolult, ám némi szöszöléssel jár a rizstej “fejése”. A legtöbben a ledarált fehér vagy barna rizst főzik, és időnként leöntik róla a tejszerű folyadékot. Ezután a megmaradt pép is felhasználható, sütemények töltelékeként vagy lekvárral összekeverve is finom lesz.
Ha nem akarsz pepecselni a gabonatej elkészítésével, de szeretnél ilyen egészséges italt fogyasztani, gabonatej készítő géppel már egyszerűbben is hozzájuthatsz.
Nézd meg a gabonatej készítését bemutató videót!
Miért van a boltok polcain egyre több gabonatej és rizstej? Nem csak a fogyókúrázók és a paleolit táplálkozást folytatók miatt, hanem mert egyre több emberről derül ki, hogy laktózérzékeny. Az alábbiakban gyorsan átfuthatod a legfontosabb információkat a gabonatejről, a laktózérzékenyésgről és a hozzájuk tartozó dolgokról.
Gabonatej, rizstej és társaik
Laktózérzékenység esetén nincs mese, a drágább kókusztej vagy a szójatej mellett a gabonatej és a rizstej a két legjobb opció. De gyakorlatilag bármilyen gabonából előállítható “tej”, mely ízre és állagra hasonlít az állati eredetű italra, összetevői azonban különböznek tőle.
Gyors összefoglaló a laktózintoleranciáról, emlékeztetőül
Mivel sok tévhít kering a laktózérzékenységgel kapcsolatban, nem árt röviden elismételni a betegség lényegegét.
A laktózintolerancia azt jelenti, hogy a szervezet egyáltalán nem, vagy csak gyengén képes lebontani a tejcukrot, azaz a laktózt. Ha a laktózérzékenyen vagy, és tejet iszol, rossz lesz a gyomrod, azonban például sajtot vagy kefírt problémamentesen ehetsz. A közhiedelemmel ellentétben tehát, a laktózintolerancia nem allergia. Ha valaki a tej egy összetevőjére allergiás, az tej és tejtermék fogyasztása után kiütéses lesz.
Miért dönt a gabonatej mellett az, aki nem laktózérzékeny?
A laktózérzékenység tulajdonképp egy skála vége, azaz sokan tudnak egy kevés tejet inni, de egy egész pohár elfogyasztása után már fáj a hasuk. 20 éves kora körül a legtöbb ember jóval kevésbé tudja lebontani a tejcukrot, mint gyerekkorában, és nincs is rá igazán szüksége a szervezetének. Ezért vannak, akik inkább a gabonatej vagy a rizstej előtt állnak meg a boltban, mert ezeket nagy mennyiségben is ihatják.
Mások a tej koleszterinszint növelő hatása miatt váltanak állati eredetűről növényi eredetű verzióra. Ugyanúgy a tej zsírossága riasztja el a fogyókúrázókat is.
A gabonatej és a rizstej elkészítése
Nem bonyolult, ám némi szöszöléssell jár a rizstej “fejése”. A legtöbben a ledarált fehér vagy barna rizst főzik, és időnként leöntik róla a tejszerű folyadékot. Ezután a megmaradt pép is felhasználható, sütemények töltelékeként vagy lekvárral összekeverve is finom lesz.
Ha nem akarsz pepecselni a gabonatej elkészítésével, de szeretnél ilyen egészséges italt fogyasztani, gabonatej készítő géppel már egyszerűbben is hozzájuthatsz.
Nézd meg a gabonatej készítését bemutató videót!
beágyazott: https://www.facebook.com/Gabonatej/app_132134433641531