újrahasznosított papírBelegondoltál már, mekkora erdőket lehetne megmenteni, ha mindenki úrahasznosított papírból készült füzeteket vásárolna? Te is tehetsz a környezetért. Újrahasznosított papírtermékek, azaz újrapapír vásárlásával hozzájárulhatsz az erdők megóvásához, megállíthatod a fajok pusztulását.

Persze, csalogatóbb az élénk színű, gyönyörű képekkel ellátott füzet, mint a fakó újrapapír. De milyen ára van a csillogásnak? Cikkünkben a papírgyártás következményeiről és a különböző papírfajtákról olvashatsz, hogy környezettudatos gondolkodóként képben legyél a témában.

 

Az újrahasznosított papír és az új papír

Tudjuk, hogy a papírgyártáshoz egész erdőket vágnak ki, melyek csak sok száz év múlva érhetnék el újra a kivágás előtti fajgazdagságot. Növénytársulások, gombák és nem utolsósorban állatok pusztulásához vezet a természetes élőhely elvesztése. Ez pedig nem csupán a távoli esőerdőket fenyegeti, a magyarországi erdők területe is évről évre csökken.

Az utólagos faültetések nem tudják tartani a sebességet a fakitermelés, bútor- és papírgyártás miatti pusztítással. Arról nem is beszélve, hogy az ültetett erdők fajszegények, meg sem közelítik a természetes diverzitást, ami az evolúció, a fajfenntartás alapja.

 

A papírgyártás további káros hatásai

Az indokolatlan mennyiségű fafelhasználás mellett más módon is károsítja a környezetet a papírgyártás. A fát vegyi anyagokkal kell oldani, hogy lággyá váljon, azaz vegyszerek tömkelegét használják fel az új papír készítéséhez.

Szintén tagadhatatlan környezetkárosító tényező a nagy mennyiségű ivóvíz felhasználása. A papírgyártás, sajnos, vízigényes művelet, és minden alkalommal tiszta ivóvizet használnak a gyártási folyamatokhoz, annak ellenére, hogy édesvízkészleteink fogyóban vannak.

 

Környezeti károk, melyekkel senki sem számol

Az ipari termelés egyre nő, az erdők zsugorodnak, mi lesz ennek a következménye? A széndioxidszint növekedése és az oxigénszint csökkenése. A városlakók élete már most is évekkel rövidül a rossz levegő miatt, ez csak fokozódik a jövőben.

Az erdőkivágások miatt megváltozik a talaj vízfelvevő képessége, jelentősen csökken. Ezért árvíz idején ma gyorsan végigfolyik a víz a csupasz árterületen, míg régen a fák nagy mennyiséget képesek voltak felszívni.

 

Milyen papírterméket vásárolj, ha környezettudatos döntést akarsz hozni?

A legrosszabb a kifehérített papír, hiszen ehhez adják a legtöbb vegyszert, köztük jelentős mennyiségű klórt. A napilapokat, telefonkönyveket már kevésbé kezelt papírra nyomtatják, ez a fajta jobb választás.

Természetesen az ideális az újrapapír, mely nagyrészt újrahasznosított papírhulladékból készül. Azért nem 100%-ban, mert úgy gyenge lenne a minősége. Újrapapírból füzetek, könyvek, rajzlapok és nyomtatópapír készül. Ma már egyre tartósabb kartonbútorokat is beszerezhetünk, szintén újrahasznosított papírból.

 

Spórolj a papírral!

Otthonodban is csökkentheted a papírfelhasználást ezekkel a tippekkel:

Nyomtass mindig kétoldalasan!

Biztos, hogy minden egyes cikket olyan fontos kinyomtatni?

A régi iratokat, papírok üres oldalát felhasználhatod jegyzeteléshez, firkáláshoz.

A tankönyvek bekötéséhez használj megmaradt csomagolópapírt vagy újságpapírt!

Az ajándékokat eldobható csomagoló helyett textilszatyorba, vagy például kosárba is teheted.

 

Ha szeretnél friss környezetbarát tippeket és információkat olvasni, kattints Facebook-oldalunkra:

Tiszta Kriszta