Call of Cthulhu: Dark Corners of the Earth, Quake, TES: Oblivion, Alone in the Dark, Nocturne, Silent Hill – játékok, melyeket a furcsa horror-sci-fi-fantasy elegyben alkotó amerikai H.P. Lovecraft munkássága ihletett.

 Megjelenés: 2007. november 02.

Legutóbb PC-n a Sherlock Holmes: The Awakened „köszönt be” a mesternek és a Cthulhu-kultusznak, és mai hírünk is egy kalandjátékról szól. Alkotója a török (ez se kevéssé egzotikus) Zoetrope Interactive, egy kis, isztambuli független stúdió, mely egyébként három úriembert takar: név szerint Onur Samli, Oral Samli és Galip Kartoglu (kérjük nevekkel nem viccelni, bármennyire is csikarja belül az embert az Oral Samli név…). A srácoknak ez lesz első művük, és rögtön egy saját „panorámás” motort is fejlesztenek a cucchoz, CPAGE néven (azaz speciálisan ilyen, belső nézetű, panorámaképszerű megjelenítéssel operáló címek meghajtására alkalmas; tegyük hozzá, ugyebár a Crytek alapítói is török származásúak, tehát valami lehet ott a Boszporusz partján is).

A játék korábban a gyakorlatilag megjegyezhetetlen „Loath Nolder: Labores Solis” címen futott, ám most a kalandcímekre hangolódott Lighthouse Interactive felvállalta a kiadást, és rögtön riadóztatták is az ügyeletes marketingteamet, akik elő is álltak az új frappánsággal: Darkness Within: In Pursuit of Loath Nolder. A cucc tulajdonképpen egy pszichológiai thriller, jó adag misztikummal, rémlátomásokkal, okkultizmussal. Főhősünk Howard E. Loreid, aki egy Clark Field nevű fószer meggyilkolása ügyében nyomoz, lévén rendőrnyomozó a szentem. Első számú gyanúsítottja Loath Nolder, egy amúgy elismert privátszimat, aki utolsó ügyét ismeretlen okból félbehagyta, aztán felbukkant a világ számos egzotikus pontján, végül öt évvel később úgy folytatta az esetet, mintha mi sem történt volna. Loreid barátunk az ügy felgöngyölítése során rettentő, elmét elborító hatások alá kerül, borzalmas álmok gyötrik, éjszaka nem órák, de napok röpülnek el, már azt sem tiszta, mi valódi, s mi nem.

A játékmechanizmus nem akarja kizárni a kezdő kalandozókat sem, így három nehézségi szinten (Standard, Detective, Senior Detective) vághatunk bele a kutakodásba, mindez meghatározza, hogy mennyi segítséget kapunk. A készletrendszer alkalmas lesz rá, hogy minden tárgyat alaposan megvizsgáljunk, és interaktívan használjuk, kombináljuk azokat. Klasszikus és újszerű, dinamikus puzzlék várnak ránk, például álmokat lehet fejteni és dokumentumokban szövegrészeket kijelölni, hogy összeálljon a kép. Mindezt az említett saját motor kelti életre, speciális hatásokkal, belső nézetben, lovecrafti körítéssel, barnamackós hangulattal és zenével (a hivatalos oldalról le lehet tölteni két rövid muzsikát, mely jól érzékelteti, mi vár majd ránk).
Minimális rendszerkövetelmények:

    * OS: Windows 2000 / XP / Vista
    * CPU: 1 GHz Intel Pentium / AMD Athlon
    * RAM: 256 MB (Vista: 512 MB / Vista)
    * Videokártya: 128 MB DirectX 9.0c kompatibilis
    * HDD: 1 GB

Javasolt rendszerkövetelmények:

    * CPU: 1.4 GHz Intel Pentium / AMD Athlon
    * RAM: 512 MB (Vista: 1 GB)
    * Videokártya: 128 MB DirectX 9.0c kompatibilis (nVidia GeForce 6 / ATI Radeon 9600 Pro), Pixel/Vertex Shader 2.0 támogatással

Forrás: www.pcguru.hu