Csatlakozzon Ön is Magyarország legnagyobb hulladékgyűjtési akciójához!TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért! 2011. május 21-én a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Vidékfejlesztési Minisztérium az Önkéntes Központ Alapítvánnyal együttműködve országos hulladékgyűjtő akciót szervez. A TeSzedd! Önkéntesen a tiszta Magyarországért elnevezésű rendezvény hazánk eddigi legnagyobb szemétszedési kezdeményezése.

 

Az Önkéntesség Európai Évének keretében megrendezésre kerülő program során a szervezők szeretnék felhívni a figyelmet az önkéntes tevékenységekben rejlő társadalmi értékekre, valamint arra, hogy környezettudatos viselkedéssel, megfelelő hulladékgyűjtéssel elősegítjük környezetünk megóvását és természeti értékeink megőrzését.

A helyi közösségek hulladékgyűjtő munkájának óriási sikerét Európa számos országából vett példa igazolja. Észtországban 50 000 önkéntes 10 000 tonna hulladékot gyűjtött össze 5 óra alatt, Szlovéniában 273 000-en több mint 20 000 tonna szemetet szedtek össze. Hasonló sikereket remélnek a szervezők a hazai akciótól is.

A teszedd.hu online regisztrációs felületen a gyűjtés helyszínének meghatározásával jelezhetik részvételüket az önkéntesként vagy támogatóként csatlakozni szándékozók. Az egyes településeken szerveződő csoportok munkáját a megyei Önkéntes Centrumok helyi önkéntes koordinátorai segítik, akik személyesen veszik fel a kapcsolatot a jelentkezőkkel, tájékoztatást nyújtanak az akció részleteiről és május 21-én irányítják a résztvevők munkáját.

A szervezők nemcsak a gyűjtésben, hanem az illegális hulladéklerakó helyek feltérképezésében, is számítanak az akcióhoz csatlakozók segítségére. Az általuk feltöltött koordináták segítségével fog elkészülni Magyarország első “szeméttérképe”.

Már több mint 50 000 önkéntes és támogató csatlakozott a kezdeményezéshez. A regisztrációhoz és a programmal kapcsolatos bővebb információkért látogasson el az akció honlapjára: www.teszedd.hu.