A diákoknak szóló pályázat keretében az Apáczai Közalapítvány arra keresi a választ, hogyan, mi módon látják napjainkban az Erdélybe/Felvidékre/Délvidékre/Kárpátaljára ellátogató magyarországi diákok az ott élő magyar embereket, fiatalokat, tájakat, műemlékeket, dolgokat.

 

A pályázat beadásának véghatárideje: 2010. október 31.

1. Ki pályázhat?
A pályázaton magyarországi középiskolában, szakiskolában illetve felsőoktatási intézményben tanuló diákok vehetnek részt.

2. Mi a pályázat célja?

A pályázat célja, hogy a diákok fotóin és filmjein keresztül megmutatkozzék, miszerint az országhatárokat átlépve új tájakat, helyeket, embereket megismerni, külföldön, magyarokkal kapcsolatba kerülni a XXI. században korszerű, fiatalos, menő tevékenység.

3. Mivel pályázhatsz?
A pályázaton fotókkal és/vagy filmmel lehet részt venni. Egy diák legfeljebb 3 fotóval és/vagy maximum 1 perc hosszúságú filmmel pályázhat. Néhány ötlet a pályázat lehetséges témáira:
– Átsuhanunk a határon
– Egy szép táj és egy szép mosoly
– Vidáman buszozunk/vonatozunk stb.
– Találkozás egy határon túli magyarral
– Magyar feliratok és a barátaim/családom
– Együtt nevet az osztály/a családom, stb. egy nevezetes helyszínen
– Közös munka, közös élmény határon túli magyar diákokkal stb.

4. Mi a nyertesek díjazása?
A nyertes fotók és filmek kiválasztásakor előnyben részesülnek azok a művek, amelyekről egyértelműen megállapítható, hogy Erdélyben/Felvidéken/Délvidéken/Kárpátalján készültek. Különdíjat kívánunk adni azoknak a pályázóknak, akik a fotókat/filmet az Apáczai Közalapítvány 901-es és 902-es felhívása keretében megvalósuló határon túli kirándulás során készítették.

A fotó- és a filmkategóriát külön díjazzuk, az alábbi díjak közül több is kiadható.

Első díj 60 000 forint
Második díj 50 000 forint
Harmadik díj 40 000 forint
Különdíj 30 000 forint

A díjátadásra sajtó előtt is nyilvános eseményen fog sor kerülni, 2010. decemberében.

5. Mikor lehet pályázni?
A pályázatokat a megjelenéstől számítva folyamatosan lehet benyújtani, de a pályázat lezárása (beadásának véghatárideje) 2010. október 31.

6. Hogyan pályázhatsz?
Először is úgy, hogy az utazásra viszel magaddal fényképezőgépet illetve kamerát (mobiltelefonnal készült művet is elfogadunk).
Másodszor: amit látsz, amit jópofának, fiatalosnak, menőnek a HATÁRTALANUL! gondolathoz illeszkedőnek vélsz, ne tétovázz: nyomd meg a gombot és exponálj!
Harmadszor: amikor hazaértél, válogasd ki a legjobb pillanatokat és szerkessz belőlük fotósorozatot / filmet, majd töltsd fel az www.indafoto.hu, illetve www.indavideo.hu fotó illetve video megosztóra!

Hogyan vehetsz részt a versenyben? Ehhez csak egyetlen lépést kell megtenned:
Regisztrálsz a www.hatartalanul.eu internetcímen található elektronikus jelentkezési lap kitöltésével. Itt megadod neved, elérhetőséged, a feltöltött filmed/fotóid hozzáférését, majd az egészet az Elküld gombbal elküldöd.

Ha a jelentkezésed befutott, mi az interneten a www.hatartalanul.eu gyűjtőoldalon beágyazzuk és elérhetővé tesszük a fotóid/filmed.

7. Miről kell még tudnod?
Már csak öt tudnivaló van, ha elolvasod, már pályázhatsz is.

1. Egy pályázó legfeljebb 3 fotót és/vagy egy filmet nyújthat be pályázatában. Csak saját készítésű fotóval/filmmel pályázhatsz. (Ebből az is következik, hogy egy bizonyos fotóval/filmmel csak egy személy pályázhat.) 3 fotónál kevesebb fénykép illetve 1 percesnél rövidebb film is benyújtható, de a 3 fotónál többel illetve egy egyperces filmnél hosszabb művel pályázó diákokat és műveiket kizárjuk a pályázatból. A fotók kizárólag egyedi képek lehetnek, montázsokat (több képből összeállított képet) nem lehet benyújtani. A fotók manipulálása nem engedélyezett, azonban nem számít manipulálásnak a fekete-fehér fotó, a kis mértékű színkorrekció, és a kép kisebb megvágása. A filmnek adj egy rövid és kifejező címet, és ezt írd fel a film elejére. Nem érdekes, hogy a filmet milyen technikával készíted, azonban ügyelj arra, hogy a hang érthető, a kép látható legyen a külső szemlélő számára is.
2. A pályázati részvételhez elengedhetetlen az elektronikus jelentkezési lap kitöltése és beérkezése. Pályázatod regisztrálásáról a jelentkezés beérkezését követő 5 munkanapon belül e-mailben küldünk visszaigazolást. Ha a jelentkezési lapod beérkezett de a fotókat vagy a filmet valamiért nem látjuk vagy a www.hatartalanul.eu gyűjtőoldalunkra beágyazni nem tudjuk, a visszaigazoló e-mailben megadott 5 napos határidőd van a probléma elhárítására. Ha addig nem sikerül megoldanod, pályázatod nem kerül értékelésre. De ugyanígy nem tudjuk értékelni a munkád, ha az elektronikus jelentkezési lap kötelező adatmezőit nem töltötted ki.
3. A pályázaton csak a pályázati felhívásnak megfelelő személyek pályázhatnak, a díjazni kívánt diákokat illetve iskoláikat a díj megítélése előtt előzetesen megkeressük, hogy bizonyosságot szerezzünk a pályázó (leendő nyertes) felhívásnak történő megfeleléséről illetve a pályamunkák eredetiségéről. Pályázóként el kell fogadnod, hogy ehhez további információkat felhívásunkra a rendelkezésünkre bocsájtasz.
4. A pályázaton résztvevő fotók/film gyakran más személyeket ábrázolnak. Ennek kapcsán felhívjuk a figyelmedet, hogy azok nem sérthetik senki személyiségi jogait, és neked, mint alkotónak rendelkezned kell mindazon beleegyezéssel, engedéllyel, amely e jogokkal bíró személyektől beszerezhető. Az ezek esetleges hiányából származó következmények teljes mértékben a pályázat benyújtóját terhelik. Nem értékeljük azokat a pályázatokat, amelyekben illetlen, a közerkölcsöt sértő viselkedés, beszéd, ábrázolás, másokat bántó cselekvés, durvaság jelenik meg. A pályázaton kizárólag a www.indafoto.hu fotómegosztóra valamint a www.indavideo.hu filmmegosztó oldalra feltöltött művekkel lehet pályázni, a máshová feltöltött művek nem vesznek részt a pályázatban. A feltöltött fotók/film 2010. október 31-e utáni bármilyen módosítása az érintett pályázót és műveit automatikusan kizárja a pályázatból.
5. A pályázaton való részvétellel magadra nézve kötelezőnek fogadod el valamennyi feltételt, amely e pályázati felhívásban le van írva és megerősíted, hogy saját alkotással, szellemi tulajdonnal veszel részt a pályázaton. Tudomásul veszed, hogy a pályáztató döntésével szemben fellebbezésnek helye nincs. Hozzájárulsz, hogy az általad benyújtott pályamunkákat – függetlenül attól, hogy a pályázaton nyernek-e vagy sem – az Apáczai Közalapítvány tetszése szerinti módon (pl. akár átszerkesztve), helyen és időpontban neved megjelölésével közreadja, felhasználja. Megerősíted, hogy az esetleges közreadás és felhasználás kapcsán semmilyen igényt nem támasztasz. Elfogadod, hogy a pályázati felhívásban írott bármely feltételt be nem tartó pályázatot kénytelenek vagyunk értékelés nélkül kizárni ami egyúttal azt is jelenti, hogy a gyűjtőoldalon sem helyezzük el illetve onnan töröljük.

8. És ha még nem tudsz eleget:
Írd le a kérdésed és küldd el egy e-mailben a kollégánknak: apalap@apalap.hu
Egy héten belül választ fogsz kapni! Határtalanul sikeres pályázást!

 

www.sff.hu