Jelentősen romlottak az érettségi átlageredmények tavalyhoz képest, az Oktatási Hivatal (OH) adatai szerint a középszintű magyar nyelv és irodalom vizsgát a diákok átlagosan 56 százalékosra teljesítették, miközben matematikából a hasonló nehézségi fokozaton 45 százalékos teljesítményt nyújtottal idén a fiatalok. Ez a tavalyi eredményekhez képest négy-négy százalékpontos visszaesést jelent – olvasható a Magyar Nemzetben.

 

Az Oktatási Hivatal adatai szerint a középszintű magyar nyelv és irodalom vizsgát a diákok átlagosan 56 százalékosra teljesítették a tavalyi 60,3 százalékos eredménnyel szemben, romlott azonban a matematika tárgyból nyújtott teljesítmény is. Ez esetben a diákok középszintű vizsgáinak átlageredménye 45 százalék lett a tavalyi 49 százalék után. A fő tárgyak közül csak történelemből javult a fiatalok teljesítménye tavalyhoz képest: átlagosan négyest kaptak a fiatalok.
A romló eredmények mellett azonban kevesen buktak meg az érettségi vizsgán, csupán minden nyolcszázadik vizsga lett elégtelen. Idén ugyanis összesen 529 ezer tantárgyi vizsgát tettek le a fiatalok, mindössze 680 vizsga zárult pedig egyes érdemjeggyel. A korábbi rendszerben 2001 és 2003 között az osztályzatok egy-két százaléka volt elégtelen, jelenleg ez az arány 0,1 százalék. Bakonyi László, az OH elnöke a lapnak elmondta: arányaiban az informatika vizsgán buktak meg a legtöbben, az átlagosnál azonban többen szereztek elégtelen érdemjegyet magyarból és németből. Senki nem kapott azonban egyest matematikából.
Kisebb mértékben ugyan, de romlottak az eredmények tavalyhoz képest emelt szinten is, matematikából, magyarból és történelemből azonban még így is átlagosan jelest szereztek a maturálók.

(Forrás: Magyar Nemzet)
(www.edupress.hu)