Budapest, Gyár – december 15., szombat, 21:00

 A Scivias a nemzetközi underground (bővebben neofolk) színtér legelismertebb zenekarai közé tartozik. A rajongók nagyrabecsülését kiadványaik színvonalával, tartalmával, mondanivalójával vívták ki.

A nevében és tartalmában Hildegard von Bingenre, külsejében némileg Raszputyinra emlékeztető együttes és vezetje Rády Sándor Zsolt, az ACTUS-ból kiválva '92-ben Kőszegi Zsolttal és Németh Imrével alakult. A Scivias a korai Death In June, Current 93 és a Sol Invictus hangzásvilágához és szellemiségéhez némileg hasonlítható, bár tőlük független, egészen sajátosan historizáló, mély spirituális töltéssel és mondanivalóval rendelkezik. Szinte minden fellépésük egy-egy különleges perfomansz, ahol többek közt Yukio Mishimának, a halálával is a harcosok etikáját, a bushidót hirdető japán írónak is emléket állítottak már.

A zenekar a Mishima által is képviselt harcos, historizáló, jóllehet ultrakonzervatív szellemiséget kezdettől fogva sajátjaként éli meg. A zenekarvezető Rády Sándor egészen meglepően impulzív, egy hérosz lekottázott beavatási rituáléjára emlékeztető előadása, ritkán hallható koncerten Magyarországon. Most újra erre adódik egy kihagyhatatlan lehetőség.

Belépő: 2000/2800 Ft

Forrás: port.hu