Babaházak a Skanzenben

Egyedülálló kiállítás készül a Szentendrei Szabadtéri Múzeumban – csatlakozva az Oktatási és Kulturális Minisztérium által meghirdetett Reneszánsz Év – 2008 rendezvényeihez.

A Reneszánsz Év keretében, a modernitás jegyében lehetőség nyílik látogató- és családbarát múzeumi programok megvalósítására is. "Három a kislány – Babaházak" címmel a Skanzen "muzeológiai kísérletében" három kislány gyermekkorát rekonstruálja, két párhuzamos történetet bemutatásával, tárgyi és szóbeli emlékek alapján.Az egyik történet egy városi polgár családból való testvérpáré. A Skanzen birtokába kerültek az egykori gyerekszoba festett, népművészeti ihletettségű bútorai az 1930-as évekből, valamint gyermekruhák, játékok és könyvek. A tárgyak a tulajdonosok halála után kerültek a múzeumba, így történetük csak a megmaradt dokumentumokból rekonstruálható.
A másik történet egy falusi kislány (ma 75 éves dédnagymama) gyermekkorát idézi föl -interjúkkal és a visszaemlékezésekkel, mivel egy fotón kívül nem maradt tárgyi emlék. Az interjúk alapján a múzeum tárgygyűjteményének felhasználásával "tárgyiasítja" a történetet.
A kiállításon nemcsak a három kislány élete elevenedik meg, hanem egy történelmi kor két arca is felsejlik a tárgyak és a történetek mögött.

A Reneszánsz Év – 2008 rendezvénysorozathoz úgynevezett "kiállítási kódex" is készült, amely a múzeumokat látogató- és családbarát, interaktív tárlatokra ösztönzi. A Skanzen különleges kiállítását szabadtéri mesével vezeti be: a gyerekek sms-ben üzenhetnek a Babaházak egykori lányainak, az üzenetek a múzeum honlapján megjelennek, s olvashatók majd a kiállítás anyagi között is.

A Skanzenben – a Reneszánsz Év programsorába illeszkedő kiállítás mellett – a Hetedhét Játékévben hét hónapon át a hét tájegységben megújulnak a kiállítások, a múzeumi műhelyek és a játéklehetőségek.
A Hetedhét Játékév nemcsak a gyerekeknek szól, hiszen a Skanzen 0-99 éves korig várja a látogatókat, egyénileg és korlátlan létszámú társaságban. Az első játékszabály: aki két hatost dob egyszerre, ingyenesen beléphet!

Részletes információ a programok menüpontban és a http://www.skanzen.hu/ címen.