Az oktatási tárca honlapján arra hívta fel a tanulók figyelmét, hogy február 20-áig még eldönthetik, melyik középfokú intézménybe adják be jelentkezési lapjaikat, illetve hogyan rangsorolják jelentkezéseiket. A 9. évfolyamon 470 iskola tart felvételi vizsgát, közülük 302 helyi szóbeli felvételit – adta hírül a Stop.hu.
Az írásbelit tartó iskolákban február 12-ig már elvégezték a tanulók dolgozatainak javítását, az eredményeket pedig elektronikus rendszerben rögzítették. Az általános iskolát befejező diákok mintegy 60 százaléka vett részt a január 23. és február 5. között tartott egységes központi írásbeli vizsgákon. A 8 évfolyamos gimnáziumi osztályt indító iskolák közül 44, míg a 6 évfolyamos gimnáziumi osztályt indító iskolák közül 60 iskola tartott központi írásbeli felvételi vizsgát. Ezeken az írásbeliken 3 531, illetve 5 022 tanuló vett részt, korosztályuk mintegy 3,5, illetve 5 százaléka.
Egy korábbi pályázat eredményeként 19 középiskola nyerte el a „tehetséggondozó középiskola” címet, közülük 15 intézményben tartottak vizsgát, a központi írásbelin mintegy 2000 diák vett részt.
A minisztérium közlése szerint a felvételnél az iskolák nagyobb része csak az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján rangsorolja majd a hozzájuk jelentkező tanulókat, tehát az intézmények kevesebb mint felében tartanak csak felvételi vizsgákat.
A diákoknak február 20-áig kell eldönteniük, melyik középiskolában szeretnének elsősorban tovább tanulni, illetve milyen sorrendben legyenek a megjelölt iskolák.
A felvételi döntésekre április 20-áig kell várniuk.
Forrás: Stop.hu, MTI