Nyílt levélben fordult az oktatási tárca vezetőjéhez a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az iskolai erőszak haladéktalan megállítása érdekében. A szakszervezet a honlapján közzétett nyílt levelét a közelmúltban történt, mándoki tanárverést követően juttatta el az Oktatási és Kulturális Minisztériumnak – adta hírül a 168 Óra.

A szabolcsi Mándokon február első hetében bántalmazott egy 38 éves asszony és 18 éves lánya egy fiatal tanárnőt, aki könnyű sérüléseket szenvedett. Anya és lánya a hírek szerint azért támadta meg a 26 éves tanárnőt, mert ő koszosnak nevezte az anya kisebbik gyermekét. A rendőrség információi szerint azonban a tanárnő csak megkérte az osztályába tartozó tanulót, hogy kösse össze a haját.
A PSZ elnöke, Galló Istvánné az oktatási tárcához intézett levelében felhívja a figyelmet, hogy a szinte mindennapossá vált iskolai erőszak rombolja a pedagógusok tekintélyét és szakmai presztízsét. Az érdekvédő szervezet elnöke így fogalmaz: „Az ügy megoldását célzó, Hiller István által létrehozott ad hoc bizottság – melynek tagjai között nem volt gyakorló pedagógus- nem fogadta el a pedagógus szakszervezetek jogszabály-változtatási javaslatait. A különböző tanácskozások ajánlásai, javaslatai viszont nem hozták meg a várt eredményeket, az iskolai agresszió és benne a pedagógusok elleni durva támadások száma nem csökkent, sőt emelkedett” – írja.
Galló Istvánné továbbá felhívja a figyelmet: „A jobb holnap megteremtésének legfontosabb feltétele az oktatás színvonalának emelése, az iskolázottság „bázisának” szélesítése. Ez pedig nem történhet meg pedagógusok nélkül. Olyan pedagógusok nélkül, akik nem félnek bemenni az osztályba tanítani, nevelni, követelni a tudást, a tisztességes magatartást, s abban hisznek, hogy munkájukért megbecsülés, elismerés és ha szükséges, védelem jár” – fogalmaz az elnök.
A PSZ épp ezért hathatós és haladéktalan intézkedéseket vár a minisztériumtól.
Forrás: 168 Óra Online
(www.edupress.hu)