A kormány kétoldalú ösztöndíj-együttműködési megállapodásokat köt preferált országokkal és létre kívánja hozni a „Globális Nyitás Ösztöndíjat” annak érdekében, hogy növelje a külföldi diákok létszámát a hazai felsőoktatási intézményekben

 

Határozatba foglalta a kormány a külföldi hallgatói létszám magyar felsőoktatásban való növelését. A rendelet szerint az emberi erőforrások miniszterét és a külügyminisztert hatalmazzák fel arra, hogy kössenek a – külpolitikai prioritások mentén alakított – kétoldalú ösztöndíj-együttműködési megállapodásokat, és mérjék fel a további nemzetközi igényeket. Az érintett minisztereknek előterjesztést kell készíteniük a kormányzat számára az oktatási megállapodások végrehajtása érdekében a „Globális Nyitás Ösztöndíj” megalapításáról, ennek határideje április 15. Az ösztöndíj létrehozásához szükséges 2013-as forrás biztosításáról pedig már azonnal gondoskodnia kell a nemzetgazdasági miniszternek – olvasható a napi.hu-n.

Még a Népszabadság számolt be múlt héten arról, hogy egy, a kormány számára készült előterjesztés szerint közpénzből finanszíroznák a külföldi diákok magyarországi tanulmányait. A napi.hu felidézte: szemeszterenként egy hallgató után 1,25 millió forint kiadással számolnak (ez tartalmazná a felvett szak képzési díját, havi 40 ezer forintos ösztöndíjat, doktori képzés esetén havi 100 ezres ösztöndíjat, a diákigazolvány, a kollégiumi vagy albérleti díjat, az egészségbiztosítást és a tankönyvek költségé).

A preferált országokat és régiókat a „globális nyitás politikájának figyelembevételével” határozták meg. Így magyar állami ösztöndíjakat kaphatnak többek közt az azeri, grúz és örmény, valamint az Afrikából, Dél-Szudánból, Kínából, Vietnámból érkező hallgatók is.

 

{module Forrás: edupress|none}