Az a négy diák, aki a Lóczy Lajos Országos Földrajzi Verseny május eleji döntőjében a legeredményesebben szerepelt, idén nyáron egy tíznapos európai körutazáson vehet részt.

Ausztria, Liechtenstein Svájc, Franciország vár a győztesekre. Szemezgetve a programból pedig: vízesések, gleccservölgyek, séta egy gleccser belsejében, magashegységi gyalogtúra, Unesco Világörökségek, Loire menti kastélyok, Párizs, Versailles, Champagne pezsgővidéke, Strasbourg…
A márciusi elődöntő több száz diákjából évfolyamonként már csak 31-31 fő került a május 6-7-én Kaposvárott megrendezett döntőbe, ahol a következő eredmény született:

9. éfvolyamon:
1. helyezett: Hegyesi Béla, a dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium tanulója, felkészítő tanára: Kárpáti Zoltán;
2. helyezett: Györegy Zsolt, a budapesti ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium tanulója, felkészítő tanára: Szekeres Zoltán;
3. helyezett: Sándor Lilla, a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium és Szakközépiskola tanulója, felkészítő tanára: Berencsikné Gedeon Hajnalka.

10. évfolyamon:
1. helyezett: Nagy Ádám, a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnázium és Szakközépiskola tanulója, felkészítő tanára: Kerese Tibor;
2. helyezett: Kungl Ákos, a veszprémi Lovassy László Gimnázium tanulója, felkészítő tanára: Bereginé Simon Ágnes;
3. helyezett: Vereb Viktor, a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium és Postaforgalmi Szakközépiskola tanulója, felkészítő tanára: Madjász Julianna.

Elismerve a Lóczy verseny magas szakmai színvonalát a verseny fő támogatója idén is a National Geographic Channel és a National Geographic Magyarország magazin volt. Az elődöntőben indult összes tanuló különdíja egy-egy National Geographic ajándékcsomag volt. A döntőn részt vevő diákok és felkészítő tanáraik pedig további értékes National Geographic díjakat vehettek át az ünnepélyes eredményhirdetés alkalmával, a verseny fődíja mellett.

A verseny
A Lóczy Lajos Országos Középiskolai Földrajzi Tanulmányi Verseny nagy hagyományokkal rendelkezik és több mint 20 éve országos szintű. A versenyen a középiskolák 9. és 10. évfolyamos tanulói versenyeznek általános természeti földrajzból, társadalomföldrajzból és regionális földrajzból. A első forduló során a központi feladatlapot a helyi iskolákban, egységes időpontban és szabályok szerint írja meg az évente csaknem 600 versenyző. A kaposvári döntőre kategóriánként már csak a legjobb 30-30 fő kap meghívást. A döntő elméleti és gyakorlati részből áll. Az első napon háromtagú zsűri előtt évfolyamonként két-két témában kell számot adni a tárgyi tudásról. A zsűrik tagjai meghívott egyetemi és középiskolai tanárok, akik egymástól függetlenül pontozzák a versenyzők feleleteit. A második nap gyakorlati fordulóján terepi tájékozódás és mérések, térképi szerkesztések és egyéb ismeretalkalmazási feladatok teszik próbára a versenyzőket.
(www.edupress.hu)