Kovácsovics Fruzsina a Csillag születik nevű tehetségkutatóban tűnt fel, és pár hónappal a tehetségkutató műsor vége után meg is jelent első lemeze, amely az Üveggolyó címet kapta.

Sokan felteszik magukban a kérdést, hogy ha Fruzsina (ahogy rajongói hívják, fRu) ír dalokat, akkor miért csak egy saját szerzeménye kerülhetett fel az albumra? Igaz, a szövegírók igyekeztek teljesen Fruzsina személyiségéhez és egyéniségéhez írni a számokat, ami sikerült is, azért a saját dalait hitelesebben tudná előadni az énekesnő. Azért ne becsüljük le őket, többek között Rakonczai Viktor és Jamie Winchester is közreműködtek a lemezen.

Videoklipes dallal nyit

A nyitódalhoz készült az első videoklip: a Haza találsz tökéletes választás volt, az album egyik legjobb felvétele. Engem egy kicsit Alanis Morissette Hands Clean című számára emlékeztet, természetesen ez nálam abszolút pozitív. A Haza találsz videoklipje tökéletesen visszaadja a dal hangulatát, persze ehhez nagyban hozzájárul a „mosolylány mosolya”.

A középtempójú nyitódal után jön egy kis pörgés, találós címmel: Féktelen száguldás. Nekem ez kicsit tingli-tangli, de ettől függetlenül egész jó. A Titkos napló az első lassú nóta az albumon, de azt kell mondjam, hogy engem ez sem fogott meg annyira. Csak halld a szívverést – énekli fRu, ez a dal sokak kedvence lehet, fülbemászó, és nagyon jó a hangszerelése.

A Sose volt nyár a kedvencem az albumról a Haza találsz mellett. Az album leghosszabb száma, mégsem unalmas, a szövegbe pedig szerintem mindenki bele tudja magát helyezni. Nagyon jó az album koncepciója: se a lassú se a gyors nótákból nincs hiány a lemezen, a 13 tételből szépen lehet vállogtani akár hangulathoz, akár „szimpátiához” illően.

Az album egyik legjobbja

Az lemez legjobbjai közé sorolnám be a Napsugár címet viselő szerzeményt is, zeneileg nem a legnagyobb, szövegileg se, egyszerűen csak árad belőle a jókedv és a pozitív energia. A túlsó part egy átlagos kis popdal, nem emeli, de nem is csökkenti az album színvonalát. A Jó a rosszban viszont egyszerűen megunhatatlan – nekem a szövegből a barátság szokott eszembe jutni. Ezután jön egy igazi meglepetés: a Játssz még című számban az énekesnőt „csak” egy akusztikus gitár kíséri, egy igazi színfolt a korongon. A Ki vagyok én szerintem az albumon a leggyengébb, bár ez nem jelenti azt hogy egy rossz számról lenne szó.

Komolyabb témákban

Ezt követi A tükör másik oldalán – ha csak ezt az egy számot ismerném fRu-tól, kinevetném, aki a mosolylánynak hívja. Ennek a szövege komolyabb, érdemes rá odafigyelni. Mellesleg szintén az album legjobbjai közé sorolnám. A már említett tehetségkutatóban Fruzsina énekelt egy saját dalt is, ez az Üzenet a nagyvilágnak. Nekem az ott előadott verzió jobban tetszett, de ez is bejön.

Arról szól, hogy az énekesnő sokszor nem tudja eldönteni, hogy gyerek-e vagy felnőtt, de Ő pont abban a korban van, amikor tényleg nem lehet eldönteni. Nekem ez a felvétel azt is jelenti, hogy kortól függetlenül érezhetjük magunkat fiatalnak, és ne a kor határozza meg azt, hogy miben higgyünk vagy mit csináljunk. Az Üveggolyó, mint címadó dal és az album zérótétele nagyon jó kis felüdülés.

Kovácsovics Fruzsina és „csapata” egy átlagos pop-rock albumot hoztak össze, egy átlagos (de nagyon jó) hanggal. Tény, hogy Fruzsinánál vannak jobb énekesnők, de kevés az olyan, aki ennyire magával ragadó, aranyos, bájos, stb… A vidám dalok megmosolyogtatnak, jó kedvem lesz tőlük, a kicsit szomorúbb daloktól melankolikusabb lesz a hangulatom – valahol erről is kéne szólni a zenének, nem? Gratulálok Fruzsi! Az albumra egy 5-ös skálán 4-est adnék.

– Török Attila –

Forrás: zene.hu