Egy jó hónapja elkezdődött az oktatás az egyetemeken, a hallgatók mostanra berendezkedtek új otthonaikban, az albérletet választók pedig már az első csekkeket is kézhez kapták. Hol és mennyiért lakik a magyar egyetemista? Utánajártunk!

Bár folyamatosan emelkedik a főiskolai-egyetemi kollégiumi férőhelyek száma – a Parlament szerint jelenleg 47 ezerre tehető –, sok hallgató (és főleg szüleik) számára okoz gondot a lakhatás. A saját lakás sokaknak csak álom, de az albérletek sem mondhatók olcsónak.

Budapest, Pécs, Szeged, Miskolc és Győr. Itt találhatók hazánk legnagyobb, és egyben legkedveltebb egyetemei, az öt város intézményeibe a Felvi szerint idén közel 90.000 hallgató jelentkezett, s a jelentkezők hozzávetőlegesen 64%-a nem lakóhelyén tanul tovább.

Mennyit fizet tehát az a hallgató (illetve a szülei), akit nem vesznek fel kollégiumba? Vajon jobban megéri-e öt éven át albérleti díjakat fizetni, mint hitelt és kölcsönt vállalva saját lakást vásárolni, és annak egy részét bérbe adni? Összehasonlító kalkulációinkhoz az Ingatlannet.hu adatbázisát hívtuk segítségül.

Tegyük fel, hogy gyermekünk másodmagával bérel egy lakást, nem túl messze az egyetemtől. Szegeden, az egyetemisták körében kedvelt újszegedi részen, egy szolid, közepes állapotú, 60 négyzetméteres, 3 szobás téglalakásban egy önálló szobáért (rezsi nélkül) fejenként átlagosan 15 500 forinttal számolhatunk. Pécsett, az Egyetemvárosban egy hasonló szobáért már 18 000 forintot kell fizetnünk. Ha az ország északnyugati egyetemvárosában, Győrben, a felsőoktatási intézmény közelében szeretnénk megkapni az előbbiekhez hasonló szobánkat, nagyobbra kell nyitnunk a pénztárcánkat: akár 22 000 forintra is rúghat egy önálló szoba bérleti díja. Miskolcon, a Campus környékén főleg panellakások állnak az egyetemisták rendelkezésére, melyekben az önálló kuckóért átlagosan 13 500 forintot kérnek. A fővárosban az egyetemek száma, és az oktatási központok változatos elhelyezkedése miatt igen nagy a bérleti díjak szórása, egy körülbelül 60 négyzetméteres, három szobás, közepes (vagy annál jobb) állapotú lakásban egy önálló szobát már 10 000, de akár 100 000 forintért is bérelhetünk.

Általánosan jellemző, hogy érdemes időben, akár már a felvételi pontszámok kihirdetése előtt elkezdeni a keresgélést, hiszen akkor még nagyobb a kínálat, s a fenti áraknál akár öt-hétezer forinttal kevesebbért is kaphatunk hasonló szobát. Javasoljuk a színvonalas(abb) kollégiumokot is, ahová minden félévben beadhatjuk a jelentkezési lapokat, hiszen azok díja továbbra is alig magasabb tízezer forintnál.