Nyilvánosságra hozták a sanghaji Jiao Tong University legfrissebb, 2014-es világrangsorát: az Academic Ranking of World Universities (ARWU) ötszázas listájára két magyar felsőoktatási intézmény, az ELTE és a szegedi egyetem is felkerült.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 301-400. helyen, a Szegedi Tudományegyetem pedig a 401-500. helyen szerepel. A sanghaji Jiao Tong University 2003 óta minden évben elkészíti a rangsort, amely az oktatók tudományos teljesítménye – tudományos munkáik idézettsége, illetve a Nobel- és Fields-díjas oktatók és volt hallgatók száma – alapján áll össze.

Az első tíz helyet amerikai és brit egyetemek foglalják el, 2003 óta minden évben a Harvard az első. Az idén dobogós helyet szerzett a Stanford és a Massachusetts Institute of Technology (MIT), amelyet a kaliforniai Berkeley, a Cambridge, a Princeton és a Caltech, a kaliforniai műszaki egyetem követ.

Hat magyar egyetem a CWUR-listán

Ahogy arról júliusban beszámoltunk, a Center for World University Rankings (CWUR) világrangsorára hat magyar egyetem került fel: az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 371., a Semmelweis Egyetem az 598., a Debreceni Egyetem a 673., a Szegedi Tudományegyetem a 712., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 811., a Pécsi Tudományegyetem pedig a 862. helyen végzett.

A top 10-es listában nyolc amerikai és két brit intézmény kapott helyett. A lista élén három amerikai egyetem, a Harvard, a Stanford és a Massachusetts Institute of Technology szerepel, ezeket az intézményeket a Cambridge, illetve az Oxford követi. A top 10-be bekerült még a Columbia, a University of California, Berkeley, a Chicagói Egyetem, a Princeton és a Yale.

A CWUR nyolc szempont alapján rangsorolja az egyetemeket, többek között az oktatás minősége, a végzett hallgatók elhelyezkedése, az oktatók kiválósága, a publikációk száma, az idézési arány, a szabadalmak száma alapján. Az első három szempont a teljes pontszám 25-25 százalékát adja: az oktatás minősége az alapján mérik, hány nemzetközi díjat nyertek az intézmények volt hallgatói, a végzettek elhelyezkedésénél azt nézik meg, hányan töltenek be ügyvezetői igazgatói (CEO) pozíciót a világ vezető cégeinél.

Leideni rangsor: öt egyetem a listán

Június végén a leideni egyetem világrangsorát hozták nyilvánosságra. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az 540., a Semmelweis Egyetem az 541., a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a 561., a Debreceni Egyetem a 698., míg a Szegedi Tudományegyetem a 707. helyen szerepel. A rangsort az idén a Rockefeller, az MIT és a Harvard vezeti.

A Centre for Science and Technology Studies 2007 óta minden évben nyilvánosságra hozza rangsorát: a kutatók eddig ötszáz egyetemet és főiskolát vizsgáltak – ezek fele európai volt -, az idén azonban 750 intézményt rangsoroltak.

Az intézményeket a hallgatók teljesítménye helyett az oktatók kutatói tevékenysége, publikációik száma és idézettsége alapján rangsorolták. Azt is figyelembe veszik, hogy a publikációk közül melyek tartoznak az adott szakterületen megjelenő tanulmányok legtöbbet idézett tíz százalékához.

 

Forrás:eduline.hu