Készen kell állni arra, hogy minden kihívásra megfelelő választ adjunk – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán, ahol száztizenkilenc végzős hallgató vehette át oklevelét.

A miniszter szerint az elmúlt huszonöt évben nem volt példa arra, hogy „ennyire forrongott volna a világ”. Minden órában változik az ukrán helyzet, naponta érkeznek aggasztó hírek Irakból, ahol hatalmas forgószél borogatja azt, amit az elmúlt évtizedben a szövetség a térség békéjéért és biztonságáért tett – fogalmazott.

Hende Csaba hangsúlyozta: készen kell állni akkor is, ha sem hazánk, sem a szövetség területét nem fenyegeti semmiféle támadás.

A miniszter lenyűgözőnek nevezte annak a küldetésnek a nagyságát, amelyre a végzősök igent mondtak, amiért eddig dolgoztak és amire az életüket felteszik. Hozzátette: nem üres szó az a kifejezés, hogy „hazámat szolgálom”, és arra kérte a tisztjelölteket, hogy szolgálják a hazájukat, a nemzetet ott és úgy, ahogy arra szükség van és lesz, ahogy kell és ahogy lehet.

Felidézte: két éve a Kossuth téren sokan felkapták a fejüket, amikor azt mondta: nem tudjuk mit hoz a holnap, de készülni mindenre kell. Hozzátette: most a határainktól nem messze, a szomszédos országban polgárháború zajlik, ami elképzelhetetlen volt akárcsak egy évvel ezelőtt is.

Hende Csaba a végzősöknek azt mondta: a nemzetnek meg kell becsülnie ezt a szolgálatot, és előrevetítette, hogy nyugdíjig tartó pályát ígér nekik a magyar állam, a honvédségtől való esetleg kiválásuk esetén a közszférában. A miniszter szerint a rendőrséggel és a katasztrófavédelemmel közösen bevezetendő új életpályamodell tervezhető és kiszámítható jövőt jelent.

A tisztjelölteknek azt is mondta: rájuk hárul az a feladat, hogy a szovjet haditechnika lecserélése után bevezessék az új fegyverrendszereket a saját szakterületükön.

Magyarországon a honvédtisztek képzését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Magyar Honvédség Ludovika Zászlóalj közösen végzi. Idén a száztizenkilenc végzős hallgató közül a legtöbben, nyolcvanan a had- és biztonságtechnikai mérnöki szakon szereztek oklevelet. A honvédtisztjelöltek közül tizennyolcan nők, közülük többen a légi közlekedéssel kapcsolatos képzésben vettek részt, négyen például katonai légiirányítóként szeretnének dolgozni a jövőben.

Az oklevélátadó ünnepségen Hende Csaba szablyát adott a végzősöknek, akik oklevelüket Patyi András rektor köszöntőjét követően Boldizsár Gábortól, a Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar dékánjától, a beosztásba helyező parancsot és a tiszti váll-lapokat pedig Benkő Tibor vezérezredestől, honvéd vezérkari főnöktől vehették át.

Az új honvédtisztek eskütételét hagyományosan az augusztus 20-ai nemzeti ünnepen, Budapesten, a Kossuth Lajos téren tartják.

Forrás: hirado.hu