Létrejön a Testnevelési Egyetem, állami kézbe kerül a Pető Intézet, jönnek a kancellárok, és az év végéig elkészül az új felsőoktatási stratégia. Sok változás vár a felsőoktatásra a 2014/2015-ös tanévben – ezeket gyűjtöttük össze.

Létrejön a Testnevelési Egyetem

Szeptembertől önálló intézménnyé válik a Testnevelési Egyetem. Az új, állami fenntartású egyetemhez fognak tartozni az Országos Sporegyészségügyi Intézet egyes, nem betegellátást végző egységei, valamint a sporttudományhoz, sportegészségügyhöz kapcsolódó kutatási tevékenységei. Pályázik a Testnevelési Egyetem rektori posztjára Mocsai Lajos.

Indul az átrendeződés

A Szent István Egyetem szarvasi pedagógiai intézete augusztus 1-jével a szegedi Gál Ferenc Főiskolához csatlakozott. A katolikus főiskolának ezzel három kara lett: teológiai, társadalomtudományi és szociális képzési, valamint pedagógiai kar.

Februárban döntöttek arról, hogy a Nyugat-magyarországi Egyetem geoinformatikai kara az Óbudai Egyetem székesfehérvári karához csatlakozik, ezzel július 1-jén létrejött az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara. A geoinformatikai kart eredetileg Sopronba költöztették volna, anyagi okok miatt.

Állami fenntartásba kerül a Pető Intézet

Nyáron döntött arról az Országgyűlés, hogy szeptember 1-jétől állami fenntartásba kerül a Pető Intézet, ezzel létrejön a Pető András Főiskola, az intézet köznevelési intézménye pedig gyakorlóiskolai státuszt kap. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azzal magyarázta a törvénymódosítást, hogy az hosszú távú, biztos finanszírozást és jogi környezetet biztosít a Pető Intézetnek. A változásról bővebben itt olvashattok.

Jönnek a kancellárok

Szeptembertől bevezetik a felsőoktatásban a kancellári rendszert, október végéig minden felsőoktatási intézményben megkezdik a munkát a gazdálkodás irányításáért felelős kancellárok. A 29 felsőoktatási intézmény kancellári tisztségeire több mint háromszáz pályázat érkezett.

Decemberig elkészül a felsőoktatási stratégia

Palkovics László felsőoktatási államtitkár bejelentette, hogy a két éve tartó folyamatnak lassan a végére érnek, így decemberben elkészül a felsőoktatási stratégia. További részleteket itt találtok.

Elindul a diplomamentő program

Már megkötötték a szerződéseket a diplomamentő programban részt vevő nyelviskolákkal, így várhatóan augusztus végén végre elindulnak az első nyelvtanfolyamok. A 3 milliárd forintból finanszírozott program célja, hogy diplomát szerezzenek azok, akiknek eddig a nyelvvizsga hiánya miatt nem adták ki az oklevelet. A diplomamentő programról szóló cikkeinkért kattintsatok ide.

A közoktatás változásairól itt olvashattok.

 

Forrás:eduline.hu