Új tehetségsegítő program indul uniós támogatássalMagyarország eddigi legnagyobb szabású tehetségsegítő kezdeményezése indult el a Magyar Géniusz Integrált Tehetségsegítő Program elnevezésű kiemelt projekttel – jelentette be Bajnai Gordon miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter október 20-án, Budapesten.

A projekt 700 millió forintos uniós támogatást nyert el a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében, és fő célja a tehetségsegítők országos képzése, valamint a tehetségsegítés regionális központjai, a Tehetségpontok számának növelése. A program szakmai vezetője szerint a projekt mintegy húszezer tehetséges diákot érint majd – tájékoztatott az OKM.

 

Az Európai Unió forrásaira támaszkodó, közel 700 millió forintos pályázati támogatást a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács jogi képviseletét ellátó Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége, mint projektgazda nyerte el. A kétéves program révén lehetőség nyílik a tehetségsegítők országos képzésére – tájékoztatta az Oktatási és Kulturális Minisztérium az Edupresst.
A program célcsoportja az 5-35 év közötti tehetségek segítőinek a köre: több ezer tanár, óvónő, civil önkéntes és szülő felkészítését vállalják a szakemberek. A program a minisztérium tájékoztatása szerint növeli a tehetségsegítés regionális központjainak, a Tehetségpontoknak a számát, és összehangolja működésüket, amelyek hatékony segítséget nyújtanak az érdeklődő fiataloknak, folyamatos kapcsolatot tartanak a tehetséges fiatalokkal, pedagógusaikkal, a civil szervezetekkel és az állami szférával is.
A program szakmai vezetője, a Debreceni Egyetem professzora, Balogh Lászó szerint a képzések és a program hálózatszervező tevékenysége mintegy húszezer tehetséges diákot érint majd.

(www.edupress.hu)