Ellenzik a tanárok továbbképzési kötelezettségének megszüntetésétA Közoktatás-politikai Tanács november 19-i ülésén elfogadhatatlannak tartotta a szocialisták azon törvényjavaslatának passzusait, amely eltörölné a tanárok továbbképzési kötelezettségét. Az ügy előzménye, hogy a jövő évi büdzsé januártól megszünteti a továbbképzési támogatást – írja a Magyar Nemzet.

 

Az MSZP oktatási munkacsoportja által benyújtott közoktatási törvénymódosítási javaslatból kiderül, hogy a tanároknak nem kell részt venniük az új típusú, ötödik, hatodik évfolyamon kötelező nem szakrendszerű oktatási formára felkészítő 120 órás tanfolyamon. A Hírextra információi szerint erre később az intézményvezető kötelezhetné a pedagógust. Tatai-Tóth András törvénymódosítási javaslata az egyéb továbbképzéseken való részvételt is megszüntetné – adta hírül a Magyar Nemzet mai számában.

Ugyanakkor a törvény azt is magában foglalja, hogy a tanároknak önképzés keretében kell majd elsajátítaniuk az előírt követelményeket. Eddig a pedagógusoknak öt-hét évente kellett részt venniük valamilyen tanfolyamon, ennek akár százezer forintra is rúgható támogatását szüntetné most meg a törvénymódosítási javaslat.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, valamint az Alapítványi és Magániskolák Egyesülete szerint jogsértő az állami intézkedése, ezért perelni fognak. A Közoktatás-politikai Tanács úgy értékeli, hogy az indítvány nem átgondolt, szakmailag megalapozatlan, ezért követelik, hogy a törvényjavaslatot benyújtó országgyűlési képviselők vonják vissza módosítási javaslatukat. A kormányt és az országgyűlési képviselőket pedig arra szólítják fel, hogy tegyenek az előterjesztés ellen.

(Forrás: Magyar Nemzet, Hírextra)

(www.edupress.hu)