A hittanoktatásra és a kistelepülések hitéletének támogatására száz-száz millió forintot, míg a lemorzsolódás csökkentését célzó iskolai programok segítésére háromszázmillió forintot különítene el az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil és vallásügyi bizottsága – olvasható a privatbankar.hu-n.

A testület indoklása szerint utóbbinál 2010-hez képest 2011-ben jelentősen csökken a finanszírozás.

 

Százmillió forintos plusz forrással támogatná a hittan oktatását a Lukács Tamás, a testület elnöke által benyújtott bizottsági módosító indítvány. A javaslat indoklása szerint erre azért van szükség, mert az egyházi oktatási tevékenység elválaszthatatlan részét képezi a hittanoktatás. Emellett a módosító indítvány kitér arra is, hogy a lelkiismereti és vallásszabadság jogának gyakorlásának szükséges előfeltétele a hitelvek ismerete, melyeknek oktatására a támogatás immár lehetőséget biztosítana.
Szintén százmillió forintos támogatást javasolnak plusz forrásként a szórványtelepüléseken és kistelepüléseken működő gyülekezeteknek, ami a papi és lelkészi szolgálat ellátásának feltételeit biztosítaná. A lemorzsolódást akadályozó iskolai programokra plusz háromszázmillió forintos forrást adna a testület, mivel indoklásuk szerint 2010-hez képest 2011-ben jelentősen csökken a lemorzsolódás csökkentését támogató oktatási programok finanszírozása. Így például a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány által finanszírozott ösztöndíjak megszűnnek, de csökken az Útravaló programra tervezett költségvetés is. Ezek mellett bizonytalan a Munkaerő-piaci Alap terhére megvalósítandó Út a szakmához alapprogram finanszírozása is.
A javaslat szerint a tanuló iskolai lemorzsolódását megelőző programok minőségének és eredményességének növeléséhez, a támogató szolgáltatások kialakításához az újabb tanulói évfolyamok, csoportok bevonásához, továbbá az EU 2020 stratégia lemorzsolódási mutatójához kapcsolódó tagállami vállalás teljesítéséhez szükség van újabb 1,1255 milliárd forint bevonására.
(Forrás: privatbankar.hu)
(www.edupress.hu)