Napköziben oldható meg idén a mindennapi testnevelésDélutáni napközis foglalkozás keretében szervezhető meg alsó tagozaton a mindennapos testnevelés a most induló tanévben – írta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár az általános iskolai intézményvezetőknek küldött levelében.

Czene Attila sportért felelős államtitkár nyár elején beszélt a Kossuth rádiónak arról, hogy az új közoktatási törvény része lesz a mindennapi testmozgás bevezetése.

 

A kormany.hu oldalon közzétett dokumentumban az államtitkár kifejtette: az új, nemzeti köznevelésről szóló törvény megjelenése előtt, a most induló 2011/2012-es tanévben az 1-4. évfolyamon tanulók számára – azokon a napokon, amikor délelőtti órarendjükben a testnevelésóra nem szerepel – a délutáni napköziben, annak óraszáma, pedagógus-létszámkerete és infrastruktúrája felhasználásával kerülhet sor a többletfoglalkozások megszervezésére.
Hozzátette, hogy az e korosztályba tartozók országosan mintegy 80 százaléka veszi igénybe a napközit. Arra kérik az intézményvezetőket, gondoskodjanak arról, hogy – az igazolt sportolók indokolt elengedését kivéve – valamennyi kisgyerek részt vehessen a délutáni sportfoglalkozásokon, „sőt tegyenek azért, hogy azokon örömmel részt is vegyenek” a tanulók.
Az oktatási államtitkár kiemelte: 2010-től a kormány egyik alapvető nevelési célkitűzése, hogy az iskolákban tanuló gyermekek fokozatosan hozzájussanak a mindennapos testnevelés lehetőségéhez. Az oktatásért felelős és a sportért felelős államtitkárság egyetért abban, hogy az iskolai testnevelés és a sport mint a 21. század egyik „rejtett tartaléka” olyan eszköztárként működtethető az iskolákban, amellyel az egészségnevelés, a szociális kompetenciák, a csapatmunka, az összetartozás, a felelősségtudat, a többiek iránti tisztelet, a problémamegoldás képessége egyaránt fejleszthető. Bardóczy Gábor, a sportért felelős államtitkárság főosztályvezetője az Országgyűlés sport- és turizmusbizottságának július 5-i ülésén jelentette be, hogy jövő ősztől bevezetik a kötelező mindennapos testnevelést az általános iskolákban, s ennek megvalósítását létesítményfejlesztési programokkal kívánja segíteni a kormány.
A főosztályvezető akkor hozzátette: a kötelező mindennapos testnevelés bevezetéséről a megegyezés már megszületett Czene Attila, sportért felelős és Hoffmann Rózsa, oktatásért felelős államtitkár között. Ennek értelmében a 2012/13-as tanévtől heti három délelőtti és két délutáni testnevelésórát tartanak majd a négy alsó osztályban, míg a felső tagozaton az első évben még csak az ötödikeseknél vezetnék be a mindennapos testnevelést.
Közlése szerint 335 olyan alap- és középfokú oktatási intézmény van jelenleg Magyarországon, amely nem rendelkezik sportinfrastruktúrával. A feltételek javítása érdekében a sportért felelős államtitkárság négy régióban összesen nyolcmilliárd forint értékben ír ki hamarosan létesítményfejlesztési pályázatot.
(Forrás: MTI)
(www.edupress.hu)