Utolsó módosítás: időkeret nélkül taníthatnának a pedagógusokAz új közoktatási törvény megalkotása előtti utolsó módosítás értelmében hatályon kívül helyezik a tanítási időrendre vonatkozó jogszabályt, mely szerint 2006 óta kéthavi keretben kell megszervezni a pedagógusok munkáját.

Következésképp az intézmények megszabadulnak az adminisztrációs tehertől, a pedagógusok pedig hamarabb juthatnak hozzá a pénzükhöz.

A 2006-os rendelkezés szerint a pedagógusok munkáját legalább kéthavi, úgynevezett tanítási időkeretben kell megszervezni. Az időkereten felül teljesített többlettanításért kaphattak a tanárok óradíjat, a csaknem öt évvel ezelőtti változás célja pedig az volt, hogy ténylegesen csak a kötelező óraszám feletti tanítást lehessen kifizetni. A gyakorlatban viszont ez egy plusz adminisztrációs terhet jelentett, ráadásul a pedagógusok a túlórapénzüket leghamarabb kéthavonta kapták meg. A rendelkezés tehát nem működött jól, egyes esetekben pedig alkalmazhatatlan volt. A módosítást a KDNP-s Michl József kezdeményezte, azt pedig a tárca is támogatja.
„Nagyon furcsa eljárásnak tartjuk az előző kormányzat által hozott szabályt, amely szerint csak több hónap után juthatnak a tanárok a jogos túlórapénzhez” – nyilatkozta Gloviczki Zoltán közoktatásért felelős helyettes államtitkár. Ugyanakkor elmondta, más módosítást az új közigazgatási törvény megalkotás előtt már nem terveznek.
Az új közoktatási törvénytervezet várhatóan még a nyár előtt a parlament elé kerülhet.
(www.edupress.hu)