Ki neveli a fiúkat?A fiúk egymást nevelik?

A fiúk egymást nevelik ? írja F. Várkonyi Zsuzsa. Erre már azért is szükség van, mert a legtöbb kisfiú csak időmorzsákat kap apja jelenlétéből. Így férfi-ideálképe több arcból épül fel, azaz sokkal személytelenebb, mint a lányoké, akik életük első, döntő éveiben többnyire napi huszonnégy órát töltenek együtt azzal az emberrel ? az anyával, akihez később hasonulni akarnak.


A csak pár évvel idősebb „férfi-nevelők” (a nagyfiúk) persze viszonylag éretlen és nyers formában adják át a szigorú mintát: boldogulj egyedül, bírj ki mindent, és főleg senkinek se mutasd meg, ha mégis lennének gyenge pontjaid vagy hézagok az erődben, bátorságodban! Ha a fiúk számára igazi ? tehát nemcsak életkor szerint, hanem érzelmileg is ? felnőtt férfiak nyújtanák a mindennapi modellt, akkor sokkal többféle működő viselkedésmintát, elnézést, szeretetet, támaszt és segítséget kapnának tőlünk, mint a csak pár évvel idősebb fiúktól.

A gyerekek gondolkodása ugyanis sokkal merevebb, ő még sokkal inkább feketén-fehéren látja a dolgokat, mint az érett felnőtt.

A kirekesztés vagy más büntetés nyersebben, kevésbé árnyaltan, kevesebb enyhítő együttérzéssel fogalmazódik meg a „kiskorú nevelőben”, aki még maga is éppen csak hogy elsajátította a férfiformát. Arra koncentrál ? teszi hozzá, hogy a még neki is nehezére eső erőfeszítést minden áron behajtsa a másik gyereken.

Nálatok ez hogy van? Szánj erre egy percet és gondold végig?

    * Milyen „apa” mintát lát gyermeked?
    * Napi mennyi „apa óra” van?
    *  Van nálatok apa nap?
    *  A „szigor” vagy „együttérzés” apa jelszava?

       

Ennyi! Gondold át és októberben megbeszéljük a részleteket. Októberig ráér, de addig is a gondolkodj rajta! – hidd el megéri. Akkor személyesen kérdezhetsz erről F. Várkonyi Zsuzsától is!

 Ennyi tehát mára a házi feladatod – utána szabad vagy.

Egyetértesz? Tiltakozol? Szólj hozzá!

 

Forrás: www.eletrevalogyerek.hu